Zima byla krutá, hledáme proto finanční zdroje na vyspravení všech silnic. Naše peníze docházejí. Zn. Spěchá.

Inzerát podobného ražení by teď mohl nechat zveřejnit Ústecký kraj, kterému chybí v rozpočtu desítky milionů korun na opravy výtluků po dlouhé zimě.

Silnice II/227 z Holedeče směrem na Deštnici a Svojetín – to je katastrofa, dírám se prostě nevyhnete. Jsou hluboké a jsou všude. II/225 u Zeměch – jeďte krokem, jinak tam auto necháte. Silnice z Cítolib do Zeměch – ještě nedávno se po ní jelo docela příjemně, v současné době slalomová dráha. II/250 z Rané do Břvan – kvůli objížďce a nákladní dopravě také pořádně rozbitá.

To jsou jen některé příklady. Je to jen velmi krátký a rozhodně ne úplný výčet silnic v okrese Louny, které jsou po zimě ve velmi špatném stavu. Výtluky jsou na takřka všech komunikacích a vypadá to, že na mnoha z nich také asi zůstanou. Není dost peněz na opravy, řidiči se tak opět mají na co „těšit“.

„Je to hodně špatné. Díry jsou všude a je jich moc, stěžuje si například profesionální řidič Jan Ditrich. A další se přidávají. „Tolik děr na silnicích, to nepamatuji,“ říká Josef Kára, zkušený řidič autobusu.

Kraj má polovinu z potřebných 200 milionů

Podle vyjádření Krajského úřadu Ústeckého kraje by na všechny opravy po zimě poničených silnic bylo potřeba přibližně 200 milionů korun. „K dispozici máme zatím zhruba polovinu. Čtyřicet milionů z rozpočtu kraje, šestapadesát milionů ze Státního fondu dopravní infrastruktury jako výpomoc od vlády,“ přiznává Magdalena Hanáčková, tisková mluvčí Ústeckého kraje.

Kraj tedy hledá sto milionů, které by mohl použít na opravy silnic. Zatím v dohledu nejsou. „Čekáme, zda se v průběhu roku další peníze uvolní,“ říká mluvčí. Ústecký kraj přitom spravuje celkem 3 700 km silnic II. a III. třídy v sedmi okresech. V okrese Louny je v jeho vlastnictví 831 kilometrů.

A co když se peníze neseženou? Bude se záplatovat jen to nejhorší. „Pokud další finance nebudou, místo plošných oprav budou provedeny lokální výspravy,“ dodala Magdalena Hanáčková.

V roce 2009 bylo na opravy a údržbu krajských silnic vynaloženo 214 milionů, předloni 208 milionů. Letos velkou část finančních prostředků odčerpala dlouhá a vydatná zima, kraj na posyp, odklízení a údržbu vydal 160 milionů.

Čtěte také: Řidičům nepomůže v Zeměchách ani slalom

ŽATECKÝ A LOUNSKÝ DENÍK JE NA FACEBOOKU! STAŇTE SE FANOUŠKEM!