Město Žatec zvažuje, že koupí dva historické objekty spojené se zpracováním chmele. Jedná se o bývalou sušárnu a sklad chmele na rohu Kovářské ulice a Smetanova náměstí a bývalý sklad chmele na náměstí Prokopa Velkého. Oba jsou delší dobu na prodej, město jim chce v souladu se svou kandidaturou na seznam památek UNESCO najít nové využití.

Bývalý sklad chmele na náměstí Prokopa Velkého.Za objekt v Kovářské ulici, který vlastní žatecké Chmelařství, by město mělo dát 2,4 milionu korun. Vlastníkem budovy na náměstí Prokopa Velkého je Rostislav Vondra z Prahy, kupní cena byla stanovena na 1,1 milionu korun. O nákupu obou nemovitostí by měli rozhodovat žatečtí zastupitelé na své schůzi v pondělí 27. června. Oba objekty se nacházejí v městské památkové zóně a jsou mezi devíti desítkami staveb, které chce město Žatec zapsat na seznam památek UNESCO.

Podle místostarosty jde o důležitý krok

„Město Žatec by mělo obě nemovitosti nabýt do svého majetku na základě schváleného strategického plánu rozvoje města a v návaznosti na management plán zpracovávané nominační dokumentace do UNESCO. V důležitosti zachování autenticity historie města Žatce mně přijde nabytí minimálně dvou skladů velice důležité," sdělil Jaroslav Špička, místostarosta města.

Podle jeho slov je několik možností, jak město s nově nabytými budovami naloží. „Konkrétní nápady jsou, nyní je zpracovává tým, jenž pracuje na kandidatuře Žatce do UNESCO," dodal.

Město Žatec kandiduje na seznam světového kulturního dědictví UNESCO právě díky technickým památkám, které jsou spojené se chmelařstvím a pivovarnictvím. Na svém území má několik desítek skladů chmele, které mají být na tento prestižní seznam zapsány.

Město Žatec usiluje o to, aby ho ČR na tento prestižní seznam nominovala v příštím roce.