Sklizeň obilovin je v Ústeckém kraji za polovinou. Práce minulý týden zbrzdil déšť a znovu sekat se začalo o víkendu. S výnosy i kvalitou jsou pěstitelé spokojeni, stěžují si ale na nízké výkupní ceny.

Sklizeň v regionu sice začala dřív než loni, skončí ale později. „Očekáváme, že za týden až deset dní by mohla být posekaná valná většina obilovin v zemědělských oblastech," řekl ředitel Agrární komory Ústeckého kraje Jaroslav Brožka.

Obavy o pšenici

Pod střechou mají pěstitelé už řepku. Její výnosy jsou podle údajů ministerstva zemědělství v průměru 3,65 tuny na hektar, což je o něco lepší výsledek než celorepublikový průměr. „Právě kvůli řepce panovala minulý týden trochu nervozita, protože pole se už musí připravit na setí na příští rok," vysvětlil ředitel.

Kvalita zrna je podle něj zatím dobrá. „Bohužel na polích zůstává pšenice, která je polehlá. Tam už může být s kvalitou problém. Pokud zaprší, začne to prorůstat plevelem a začne se probouzet zrno v klase," uvedl Brožka. Podle něj se zatím prodává zhruba 50 procent potravinářské pšenice a zbytek je krmná.

Výkupní ceny obilí jsou nižší než v loňském roce. Zemědělci, kteří mají skladovací prostory, s prodejem čekají. U krmného ječmene je cena 2700 korun za tunu, loni to bylo 3500 korun za tunu. Pěstitelé zatím odhadují, že sklizeň obilí skončí kolem 22. srpna.

Radka Fialová