Mateřské školky v Žatci jsou zcela zaplněny. Zájem rodičů o umístění dětí je velký, v některých školkách už kapacita nedostačuje. Město však zatím neuvažuje o zvýšení míst.

Rada města v minulých dnech jen povolila ve třech školkách výjimku z nejvyššího počtu dětí ve třídě na školní rok 2011/2012.

Město jinak nepřipravuje žádné výrazné navyšování kapacity počtu míst v mateřských školkách jako například v Lounech. „Kapacita mateřských školek je limitní a na samé hranici, ale zatím neuvažujeme o rozšíření počtu míst v nich,“ sdělil Jan Novotný, místostarosta Žatce. Ve městě je osm mateřských škol, chodí do nich na 650 dětí. Největší je školka Alergo v ulici Bří Čapků, dochází tam 168 dětí.

Počet míst ve školkách chtějí naopak navýšit v Lounech. Uvažuje se o zřízení školky v jedné ze škol, s největší pravděpodobností by to bylo na Základní škole v ulici 28. října. Vybudovány tam mají být dvě třídy pro 50 dětí. „Nejdříve musíme nechat zpracovat projektovou dokumentaci ke stavebním úpravám, ve školce musí být například malé toalety pro předškoláky a další,“ uvedla tajemnice lounské radnice Renáta Čapková.


Děti v Žatci


- v osmi školkách jich je umístěno 650

- největší školkou je MŠ Alergo se 168 dětmi

- v části budov už přestává kapacita stačit zájmu rodičů


Přestavbu plánuje město zaplatit ze svého rozpočtu, prostředky chce hledat v rezervách. Nové zařízení pro předškoláky by mohlo být v Lounech otevřeno začátkem příštího roku. S nedostatkem míst v mateřských školkách se nepotýkají jen ve městech. Podobné problémy řeší i v některých obcích v okrese Louny. Například kapacita školky v Peruci je 55 dětí, což už nestačí. Připravuje se proto rozšíření o 25 dětí.

Rozšíření kapacity školky řešili také v Liběšicích na Žatecku, kde počet dětí v posledních letech vzrostl v obci a okolí o tolik, že se kapacita mateřské školky tak naplnila, že musela odmítat žádosti o umístění dětí. Ve školce byla proto loni otevřena další třída, čímž se zvýšila kapacita z 25 na 40 dětí. Navýšení kapacity bylo dosaženo přístavbou k budově školky a školy.