„Skupinu založil v roce 1963 s původním názvem Karkulka (Karlínský Kulturní Kabaret) Miloslav Růžek. Původní členové patří mezi zakladatele české rockové hudby a debutové album Želva je považováno za jedno z přelomových alb českého bigbeatu. Po první polovině 70. let dvacátého století, nastává další z vrcholů tvorby v podobě konceptuální albové trilogie Prázdniny na Zemi, Ulice a Laboratoř. Tu už nahrál baskytarista Milan Broum, který do skupiny vnesl skvělé instrumentální výkony. Texty dodávali zejména Zdeněk Rytíř a Pavel Vrba (v období 1965 – 1969 byl téměř výhradním textařem Pavel Chrastina),“ uvádí se na webu kapely.

V květnu 2013 zemřel po koncertě v Karlových Varech dlouholetý bubeník skupiny Milan Peroutka a do kapely nastoupil bubeník Martin Vajgl. „Kapela následně v letech 2013 – 2015 natočila novou albovou trilogii Souhvězdí a pravidelně koncertovala s programem Permanent Tour. V roce 2016 proběhlo akustické turné Plugged Unplugged a v roce 2017 Olympic v zaplněné O2 Aréně slavil 55. výročí svého vzniku. V následujícím roce pak vzniklo nové album Olympiku s názvem Trilobit, které vyšlo v září 2018,“ informuje skupina.

Žatec zažil v roce 2022 Dočesnou po dvou letech bez omezení.
Olympic, Klus, Langerová, Buty, Xindl X. Na Dočesnou 2023 přijede řada hvězd

V březnu 2020 ze zdravotních důvodů odešel Jiří Valenta. Na uvolněné místo klávesáka byl z více než padesáti uchazečů vybrán Pavel Březina. V červenci a srpnu 2020 skupina nahrála nové Album Kaťata.

Frontmanem Olympiku je Petr Janda, hraje na kytaru a zpívá. Členem skupiny je od roku 1963, letos v květnu oslavil 80. narozeniny. Milan Broum hraje v kapele na baskytaru od roku 1975.

V Žatci zazní velké hity skupiny, mezi které patří například Dej mi víc své lásky, Želva, Snad jsem to zavinil já, Slzy tvý mámy, Jasná zpráva, Jako za mlada, Dávno nebo Osmý den.