Způsobila rekonstrukce Sladovny v Žatci poničení sousedního domu? Spor mezi jejich majiteli, městem Žatec a Ivetou Zichovou, má rozhodnout Okresní soud v Lounech. Záležitost se táhne už několik let.

Majitelka sousední nemovitosti na základě znaleckých posudků tvrdí, že rekonstrukce Sladovny způsobila vzlínající vlhkost ve zdivu jejího domu, praskliny a požaduje po městu zaplacení odškodného. Město Žatec na základě svých znaleckých posudků to odmítá a tvrdí, že problematika sousedního domu nesouvisí s hydrogeologickými poměry ve zrekonstruované Sladovně.

Rozhodnout tak má soud v Lounech, kam došla žaloba na město. Případem se na své poslední schůzi zabývali žatečtí zastupitelé.

O situaci jednali zastupitelé

„Kolik nás už posudky stály a kolik město bude stát soudní spor? Nebylo by lepší majitelce domu zaplatit?" otevřela debatu zastupitelka Jana Nováková. „Město nechalo zpracovat jeden znalecký posudek, stálo nás to 50 tisíc korun. Ostatní posouzení pro město byla zadarmo," sdělil Pavel Král, vedoucí odboru rozvoje a majetku města žatecké radnice. „Pokud spor u soudu prohrajeme, všechny náklady by měla uhradit pojišťovna," dodal.

„Podle našeho stanoviska město není původcem škody na sousedním domě. To co se děje v objektu, nesouvisí s rekonstrukcí Sladovny. Stavební technici města jsou názoru, že potíže jsou jinde, ne od budovy Sladovny. Proto jsme paní nezaplatili nic," řekla starostka Zdeňka Hamousová.

Rozsáhlá rekonstrukce Sladovny za zhruba třicet milionů korun proběhla v letech 2010 a 2011 v rámci projektu Chrámu chmele a piva. Z objektu, který se dlouhá léta nacházel v havarijním stavu a hrozila jeho demolice, se stalo místo pro pořádání společenských a kulturních akcí. Sídlí v něm stejnojmenná galerie.