Dvouramenný kříž, který se kdysi klenul z menhiru Baba u Slavětína, je zpět. Ovšem ne doslova. Není přímo na kameni, ale je umístěn na začátku cesty vedoucí k menhiru.

Na obnovení poutního místa získal městys prostředky z dotačního programu Fondu T-Mobile. Realizace se chopil akademický sochař Tomáš Polcar ze Slavětína a umělecký kovář Luděk Lůžek z obory.

Pro umělce bylo důležité nezasahovat do samotného menhiru. „Kámen, pohanská stavba, je dnes už chráněna, a to je dobře. My jsme se rozhodli postavit kříž na začátku polní cesty, vedoucí k menhiru. Je tam vybudováno i celé nové zastavení. Originál bude vystaven v muzeu Konstantina Biebla ve Slavětíně. Nové zastavení je poutačem k samotnému menhiru, poukazuje i na jeho křesťanskou epochu,“ říká Tomáš Polcar.

Návštěvníci si mohou před další cestou odpočinout na lavičce. Ke slavnostnímu odhalení by mělo dojít v červenci. V další etapě chtějí autoři vytvořit ještě jedno odpočinkové místo v blízkosti menhiru. Umístěn tam bude i kamenný stůl s ozdobami a reliéfy.