V drsných podmínkách nejvyššího horského masivu světa, ve vesnici Kargyak ležící v srdci Himálaje na území Indie, postavili čeští studenti ČVUT a další dobrovolníci ekologickou sluneční školu. Zajímavě řešená stavba využívá přirozené sluneční a také větrné energie a díky tomu jde o jedinou školu v okolí, která dokáže zajistit výuku i v zimních měsících.

„Celoročně se v této škole vzdělávají děti i dospělí lidé. Děti tak už nemusí za vzděláním kvůli klimatu odcházet od rodiny nadlouho a stovky kilometrů daleko do indických nížin, což dříve vedlo k rozpadu rodinného systému a tamní kultura tím velice trpěla,” uvedla Monika Klementová, mluvčí projektu Sluneční turné.

Projekt Sluneční turné má podpořit další provoz uvedené školy, protože náklady na celoroční výuku v těžkých klimatických podmínkách nejsou malé. Vzdělání poskytnuté dětem je však pro zúčastněné lidi hodnota mnohem vyšší. Projekt Sluneční turné s výtěžkem ve prospěch uvedené školy procestuje v listopadu a prosinci deseti místy napříč Čechy a Moravou. Začíná se už tento čtvrtek, v den státního svátku, v Městském divadle v Žatci.

Ekologická a energeticky nezávislá

Autorem nápadu a projektu na vybudování sluneční školy v chudém kraji vysokých hor je český inženýr Jan Tilinger. „Projekt Solární škola pro Kargyak má zajistit vzdělání dětem z izolované himalájské vesnice ležící v nadmořské výšce 4 200 metrů. Navrhli jsme a postavili energeticky nezávislou budovu školy, na stavbu jsme použili výlučně přírodní materiály z dané oblasti a přihlíželi jsme ke všem ekologickým hlediskům,” uvedl Jan Tilinger z občanského sdružení Surya.

Ve škole působí kvalifikovaní učitelé z Evropy (především ČR) i Tibetu. Pracují s moderními metodami a technologiemi, stejnými jako jsou v Evropě. K dispozici jsou notebooky, promítací zařízení i jiné pomůcky. Zařízení hraje i společenskou roli, nejen vzdělávací. „Lidé si tam velice oblíbili filmové středy, které se staly společenskou událostí. Vesničané se scházejí na filmy a pak o nich diskutují,” říká Monika Klementová.

Učitelé jsou z Čech i z Indie

Sedmého listopadu začal v místě oficiálně nový školní rok. Škola v horách je jinak v provozu od roku 2008. Od ledna 2012 ji povedou Libor Širůček a Blanka Nedvědická. Školu by ovšem nebylo možné nejen postavit, ale ani provozovat bez pomoci drobných či větších dárců. S celoroční výukou v tak drsném kaji jsou spojené nemalé náklady.

Funkčnost projektu je závislá na tom, zda se vybere dostatečné množství financí na technickou podporu, platy kvalitních místních indických či tibetských pedagogů, učební i zdravotnický materiál, technické vybavení školy, náklady spojené s dopravou zásob.

Aby se školní rok 2012 mohl rozjet v plném proudu, uspořádal zpěvák, herec a hudebník Roman Říčař sérii zábavných kulturních večerů po republice. Přizval k tomu zpěvačku Ivu Marešovou i svou kapelu Šťastní a Veselí.

Během následujících čtyř týdnů postupně zavítají do deseti měst České republiky. „Lidé si budou moci aktivně zameditovat a nasát úžasnou atmosféru v podání akustického koncertního večera. Každý bude mít možnost také zhlédnout a případně i koupit fotografie a umělecké předměty z Indie a Himálaje,” uvedla Monika Klementová.

Začíná se už tento týden v Žatci. Výtěžek ze všech večerů bude sloužit provozu školy v Himálaji, postavené českýma rukama, a vzdělání tamních dětí. První večer v žateckém divadle začne v 19.30 hodin. Přijďte se podívat!

Sluneční turné - kam na koncert

17. 11. Žatec (divadlo)
18. 11. Hořovice
19. 11. Český Krumlov
23. 11. Plzeň
1. 12. Valašské Meziříčí
2. 12. Ostrava
5. 12. Praha (Malostr. beseda)
6. 12. České Budějovice
7. 12. Jablonec nad Nisou
13. 12. Karlovy Vary