Nejen využití větru je v současné době v energetice moderní.

Investoři chtějí v okrese Louny využívat i slunce. V Brodech u Krásného Dvora firma teprve zjišťuje, zda by stavět mohla, ve Stroupči jsou plány hotové, společnost ale zatím nezískala dotace.

Fotovoltaická elektrárna v Brodech u Krásného Dvora by se měla rozkládat na ploše dvou hektarů. Příprava projektu je ale teprve na začátku, společnost Alternative energie zjišťuje, zda vůbec má cenu stavět.

„Firmě jsme povolili, že může provádět průzkum území. Zatím se jednalo jen o informativní schůzky, společnost chce také ještě oslovit občany,“ řekl František Kuna, starosta Krásného Dvora. Informaci Deníku potvrdil také jednatel společnosti Daniel Exner. „Ano, uvažujeme o stavbě. Teď máme jednání firmou ČEZ, kde bychom se mohli připojit,“ sdělil.

Naráží tak na problémy, které nastaly například u větrných elektráren. Tam ČEZ požaduje napojení na rozvodnu ve Výškově, kam je to z Podbořanska několik desítek kilometrů a pro firmy nevýhodné. „My ale máme menší výkon, snad se dohodneme. Pokud ano, začali bychom stavět letos na podzim nebo na jaře roku 2009,“ dodal Daniel Exner.

Podobné plány, na výstavby solární elektrárny na 2,5 hektarech, má už dlouho i podnikatel Zdeněk Hruška. Ten chtěl již letos začít s výstavbou u Stroupče. „Projekt ale zatím nepokračuje. Pan Hruška nás informoval, že zatím nesehnal dotace, jejichž získáním byla stavba podmíněna,“ informoval Petr Kvítek, starosta Žiželic.