U Zbrašína na Lounsku se staví fotovoltaická elektrárna. Ze slunečního záření se tam bude vyrábět elektrická energie. Svým výkonem i rozlohou bude patřit k největším v ČR.

V současné době je v okrese Louny desítka slunečních elektráren, které dodávají vyrobenou elektřinu do distribuční sítě. Rychle ale mají přibýt další.

Elektrárna mezi Zbrašínem a Senkovem bude svým výkonem 4,5 MW patřit mezi největší v České republice. Na jižním svahu mezi Zbrašínem a Senkovem se na pozemku o rozloze osmi hektarů v současné době stavějí konstrukce pro zhruba dvacet tisíc fotovoltaických panelů. Elektrárna bude dodávat vyrobenou elektřinu do rozvodné sítě, do vedení s 22 kV napětím.

Slunečních elektráren má být v okrese Louny víc. Další by měla stát rovněž u Zbrašína, ale má mít podstatně menší výkon – 280 kW. Bude mít zhruba 1500 panelů, elektrárna se má rozkládat na ploše zhruba jednoho hektaru.

Investoři chtějí stavět i jinde

Solární elektrárny se mají budovat i na jiných místech okresu Louny. Na Žatecku mají investoři zájem postavit taková zařízení u Dubčan, v Bezděkově, Hořeticích, Velichova, Stroupči či Hradišti u Postoloprt. Na Lounsku to má být třeba u Peruce nebo Blšan u Loun. Okres Louny přitom nepatří z hlediska intenzity slunečního svitu mezi nejvýhodnější pro stavbu slunečních elektráren. Lepší podmínky jsou v tomto ohledu v jižních a středních Čechách a na Moravě.

Solární elektrárny v ČR letos zažívají nevídaný rozvoj, odborníci předpokládají, že instalovaný výkon fotovoltaických článků během letoška vzroste v Česku z 50 na 300 megawattů. Stavba solárních elektráren je poměrně jistou investicí – vstupem jsou sluneční paprsky a výstupem je elektřina, kterou musejí rozvodné společnosti odebrat. A to za výhodnou cenu, dvacet let garantovanou státem. Jediným zásadním omezením při stavbě elektráren je kapacita a blízká dostupnost rozvodných sítí.

Největší nevýhodou solární elektrárny je hlavně vysoká pořizovací cena. Návratnost investice je však za současných podmínek poměrně rychlá. Životnost solární elektrárny se přitom pohybuje kolem třiceti let a více. Obecně však platí, že výkon fotovoltaické elektrárny se snižuje zhruba o jedno procento ročně.