Klidná rozhodně není ani nadále situace v Žatci, kde v polovině října zemřel po potyčce v Pizzerii Panamera sedmadvacetiletý muž. Část lidí tvrdí, že mladík byl zbit, dokazovat to podle nich má záznam, kde je vidět jeden úder. Podle přímých svědků bylo jednání hostů i policie adekvátní agresivitě muže, tvrdí, že se nedal zklidnit a neustále útočil. Policie dál hlídá okolí restaurace, ale více i ulice města. Incident stále prošetřují kriminalisté, vyhodnocují i další kamerové záběry.

Záběry zveřejnil server romea.cz a je na nich vidět jeden úder rukou směrem do míst, kde již leží mladík, kolem kterého jsou hosté, kteří ho měli zpacifikovat, ale už i strážníci. Není přitom jasné, kam směřoval.

Čtěte: VIDEO: Pizzerie zveřejnila záběry z kamer, policisté dál hlídají ulice Žatce

Někteří svědci o jednom úderu mluví, podle informací Deníku o něm věděla při vyšetřování i policie. A proč k němu došlo? Údajně byl muž dál agresivní, i když měl již pouta. „I přestože byl zpacifikovaný a měl pouta, nepřestával ve své agresi a zakousl se mi obrovskou silou do nohy," uvedl jeden z účastníků potyčky pro Českou televizi.

Snaha o zklidnění nebo rasová vražda?

Podle romea.cz je záznam důkazem toho, že na mužovi bylo pácháno násilí. Část romské komunity tvrdí, že byl mladík zabit, označili nešťastnou událost za rasovou vraždu. Nevěří oficiálnímu vyšetřování, mluví o „zametání pod koberec" a společně s rodinou žádají opakování pitvy.

Ta se ale podle informací Deníku opakovat nebude, podle policie k tomu není důvod. První pitva proběhla prý zcela standardně. A nenaznačila, že by mladík zemřel následkem mlácení nebo nějakého úderu. Podle vyšetřování nemohou za smrt 27letého muže z Loun zranění z potyčky.

Netrpělivě se čeká na výsledky

A jaké měla pitva závěry? Mladík pravděpodobně zemřel na selhání organismu. „Podle prvotních výsledků pitvy nebylo zjištěno cizí zavinění," uvedla policejní mluvčí Jaromíra Střelcová. Přesnou příčinu smrti mladíka rozrušeného už před potyčkou, ale určitě vystresovaného také během ní, mají pomoci určit laboratorní testy, na ty se ale ještě čeká. Včetně toxikologických. Podle svědků se mladík choval jako pod vlivem drog.

Vedení Městské policie Žatec stojí za svými strážníky, během incidentu prý nepochybili. Také přímí svědci potyčky v pizzerii tvrdí, že k žádnému „bezhlavému" mlácení mladíka nedocházelo, zásah hostů i strážníků byl údajně adekvátní agresivitě útočníka, který se nedal uklidnit.

Kde se muž pohyboval

A jaká byla cesta muže až do pizzerie? Problémy prý nejprve dělal v Lounech, byl odvezen do žatecké nemocnice, odkud byl později propuštěn. Své problémy s drogami údajně nijak neřešil. Otec dvou dětí „vyváděl" po Žatci několik hodin. Jeho podivné chování zaznamenali na několika místech po městě. Poté se údajně snažil dostat zpět do Loun. Z autobusového nádraží ho ale zahnal řidič autobusu, mladík tam totiž působil problémy. Podle jednoho svědka si měl lehnout i na kapotu auta strážníků, ti ho ale nezadrželi, mladík utekl. Podle strážníků k žádnému zadržení nebyl důvod, nic vážného se prý nedělo.

Do pizzerie přišel dvakrát. Už poprvé se choval podivně, hosté z něj měli obavy, utekl bez placení. Po pár hodinách se tam vrátil.

K nešťastné události došlo v Žatci v úterý 18. října večer. Do Pizzerie Panamera přišel muž velmi rozrušený. Podle některých svědků byl údajně pod vlivem drog. Uvnitř obtěžoval ženy, podle kamerových záznamů je naháněl po restauraci. „Už ty dveře jakoby silně rozrazil a řítil se jakoby k nám a začal napadat jednu z těch slečen," popsala svědkyně útok.

Strkanice v restauraci

Někteří lidé přitom tvrdili, že muž byl napaden obsluhou a personálem. Na videu je ale vidět, jak nahání ženy okolo stolů a útočí na ně. „Dva mladíci vstali, chtěli ho vytlačit z naší pizzerie, dostali ho dokonce za dveře, mladík pod vlivem návykových látek měl ale takovou sílu, že je dokázal přetlačit, zase se dostal k nám do pizzerie," okomentoval kamerové záznamy majitel restaurace.

Sedmadvacetiletý muž se nedal uklidnit, byl údajně dál agresivní, hosté pizzerie proto útočníka povalili na zem. Vedení pizzerie i účastníci incidentu opakují, že ke zbytečnému násilí prý nedocházelo. „Mladíci ho jenom povalili na zem, mezitím přiběhli další, kteří ho drželi za ruce a za nohy. Pak přišla cirka po třech až čtyřech minutách městská policie, mladík byl pořád agresivní, tak mu nasadili pouta," uvedl dále majitel restaurace. Pak mladík zkolaboval, nepodařilo se ho už oživit ani přivolané záchranné službě.

Okolnosti kauzy dál kriminalisté prošetřují. K dispozici jsou právě také kamerové záznamy z pizzerie, ale i další. Policii také vyzvala další případné svědky, aby se přihlásili. Až do definitivního vyšetření případu se policie už nechce vyjadřovat. „Veškeré okolnosti tohoto případu, včetně zajištěných kamerových záznamů, jsou i nadále předmětem dalšího šetření lounských kriminalistů," ujišťovala ale už dříve Jaromíra Střelcová, tisková mluvčí Policie ČR v Lounech.

Událost vyvolala ve městě obrovskou vlnu emocí. Padalo mnoho urážek a obvinění, jak ze strany romské komunity, tak také ze strany majority. Atmosféra je v Žatci velmi vypjatá. Ale pomalu se uklidňuje, jak se shodují vedení města, pizzerie i policie.

Připomeňte si: ON-LINE: Po pietním aktu v Žatci museli zasáhnout těžkooděnci

Objevilo se ale také několik velmi vážných výhrůžek. Problémy s vyhrožováním měla a má restaurace, ale také jeden její kuchař, kterého část romské komunity označila za vraha. Přitom vůbec v době incidentu nebyl v práci. „Zabýváme se všemi okolnostmi tohoto případu. Samozřejmě prošetřujeme a budeme prověřovat také vyhrožování a další události," uvedla pro Deník policejní mluvčí. Prověřovány jsou i záznamy, na kterých jsou uráženi policisté. Velmi vyhrocené jsou také debaty na sociálních sítích.

Zněly nadávky, létaly lahve 

V Žatci se po události konalo také několik pietních shromáždění u pizzerie, lidé zapalovali svíčky. To největší pak ve čtvrtek 27. října. Zhruba pět stovek lidí uctilo na žateckém centrálním náměstí památku muže, po projevech se vydal dav k restauraci. Tam se střetl s lidmi, kteří se přišli „postavit za restauraci". Došlo ke strkanicím, ostrým slovním výpadům, vzduchem letělo i několik pet lahví, k fyzickému násilí ale ne. Vášně ale muselo krotit několik desítek těžkooděnců.

Od incidentu hlídá ulice města neobvykle velké množství policejních hlídek, prakticky už druhý týden. Policisté a strážníci jsou nejen v okolí restaurace, ale vidět jsou prakticky po celém městě. V ulicích je vždy několik hlídek. Z policie zní, že v Žatci budou, dokud bude potřeba.