Už dva muže poslal Okresní soud v Lounech na několik měsíců do vězení za vyhrožování a rasistické útoky, které zazněly po říjnovém úmrtí romského mladíka v žatecké pizzerii. Oběma mužům u soudu přitížila jejich kriminální minulost. Soud v Lounech řeší i další případy spojené s touto kauzou, vynáší trestní příkazy.

Mladý Rom z Loun zemřel v pizzerii v Žatci 18. října večer. Dostal se do sporu s hosty, které obtěžoval. Muž zkolaboval a zemřel. Pitva vyloučila cizí zavinění, závěrečná zpráva o přesné příčině jeho úmrtí stále není. „Znalci ještě zpracovávají a dokončují odborné posudky. Jejich závěry očekávám v nejbližší době," sdělil Deníku Jindřich Koželuh, státní zástupce, který případ dozoruje.

Vyhrožování, rasistické urážky

Po úmrtí mladého muže v Žatci se zdvihla vlna emocí. Hlavně ze strany Romů. Vyhrožovalo se, padaly rasistické urážky.

Okresní soud v Lounech počátkem prosince poslal 20letého Vladimíra Kudráče za nebezpečné vyhrožování na čtyři měsíce do vězení. Kudráč na sociální síti facebook vyhrožoval zastřelením kuchaři pizzerie, který v době incidentu nebyl vůbec v zaměstnání. Kudráčovi u soudu přitížilo, že byl v roční podmínce za stejný přečin nebezpečného vyhrožování. V nedávné době totiž Vladimír Kudráč se sekyrou v ruce honil muže po Podbořanech. Podmínku mu soud později prodloužil kvůli podvodu s bankovní kartou.

Připomeňte si: "Zastřelil bych ho," vyhrožoval mladík kuchaři. Teď půjde do vězení

Těsně před Vánocemi poslal Okresní soud v Lounech do vězení dalšího muže. Na osm měsíců do vězení jde 41letý Miroslav Fedák za hanobení národa a rasy. Při pietní akci za mladého Roma před pizzerií vykřikoval vulgarity s rasistickým podtextem směrem k policistům. Video se pak objevilo na internetu.

I jemu u soudu přitížilo, že už byl dřív odsouzen. „Výchovný trest nepřichází v úvahu, obžalovaný byl již v minulosti ve výkonu trestu. Přečinu se navíc dopustil v podmínce a v době, kdy měl vykonávat veřejně prospěšné práce," uvedl státní zástupce Jaroslav Novák.

Podívejte se na záznam jednoho z "pietních" shromáždění před žateckou pizzerií, který je vystaven na YouTube a dokládá výše popsaný případ. Upozorňujeme, že ve videu zaznívají hrubé vulgarity!

Zdroj: Youtube