Obaly od sušenek, prázdné pytlíky, rozmáčené letáky, papírky, nedopalky od cigaret a psí exkrementy, ale i drobné kamínky a písek, kterými se sypaly zledovatělé ulice.

Pestrá je skladba nepořádku, kterým jsou znečištěny lounské ulice, chodníky a zelené plochy.

Tající sníh odhalil neskutečný nepořádek v ulicích města. Podobný obrázek se objevuje každý rok.

Lidé si na nepořádek už začínají stěžovat. „Přišlo první tání sněhu a odkrývá se neskutečné množství odpadků a psích exkrementů. Nedělní procházka se stala výkonem vpravdě olympijským… Stejný problém řešíme prakticky neustále,“ stěžuje si v dotazech na stránkách městského úřadu Lukáš Valda z Loun.

Lidé to ale ještě musí pár dní vydržet, pořádný úklid přijde, až všechen sníh odtaje. „Pravidelné blokové čištění města začíná 16. března. Vzhledem k tomu, že na komunikacích je při krajnicích nahrnutý sníh, úklid bude možný až po jeho odtátí. Totéž je i na chodnících. V případě vhodných klimatických podmínek jsme ale připraveni zahájit úklid i dříve, pokud si město objedná mimořádné čištění komunikací,“ uvedl ředitel Technické správy města Loun Jaroslav Opat.

Úklid ze zelených ploch zajistí zahradnické firmy, se kterými má město uzavřenou smlouvu. „V současné době, kdy odtává sníh, firmy sbírají ručně odpadky, které se nahromadily během celé zimy, kdy ležela sněhová pokrývka. Odpadky na plochách zeleně se sbírají jednou za deset dní, od 1. března však bude úklid intenzivnější a bude probíhat každý týden,“ uvedl vedoucí odboru životního prostředí Městského úřadu Louny Petr Čekal.

Úklid papírků a obalů od potravin je tedy zajištěn, ale co blátivé a smrduté psí výkaly? „Jejich úklid zajišťuje Technická správa města Loun. Zelené plochy se uklízejí od psích exkrementů jednou měsíčně, plochy na venčení psů dvakrát měsíčně. Nicméně je třeba zdůraznit, že každý chovatel psa je povinen jeho exkrementy uklízet hned poté, jakmile je jeho pes upustí,“ dodal Petr Čekal. Mnozí pejskaři však toto nařízení nedodržují.