Naši rodiče a prarodiče uzavírali manželství mnohem mladší než současní snoubenci.

Zatímco svobodná pětadvacetiletá žena byla dříve spíše výjimkou, dnes to není již nic mimořádného. Čím dál tím více párů vstupuje do manželství v pozdějším věku.

„Častější věk pro vstup do manželství je kolem 30 let. Dříve se snoubenci brali ve dvaceti, ale nyní bývá nevěstám kolem dvaceti sedmi let. Ale oddávali jsme i mnohem mladší. Nejmladší nevěstě bylo 18 let. A naopak nejstarším snoubencům bylo dohromady 141 let. Nevěstě bylo 70 let a ženichovi 71,“ uvedla žatecká matrikářka Drahuše Laiblová.

V loňském roce oddali v Lounech a Žatci celkem 219 párů. „Na žatecké radnici jsme měli 104 svateb a jeden svatební obřad se konal na zámku v Libočenech,“ dodala D. Laiblová. V Lounech složilo manželský slib 114 párů.

Zájem je i o netradiční datumy

Většina svatebních obřadů probíhá v sobotu. Velký zájem bývá ale i o netradiční datum. Stejně tomu je i u dne 8. 8. 2008, který připadá na pátek. V Žatci mají již zaevidovány čtyři svatební obřady, v Lounech pak pět. V loňském roce byl velký zájem o magické sedmičky 7.7.2007.

Jedním z výjimečných dnů byl také 29. únor. Opakuje se jen jednou za čtyři roky. Zatímco v Lounech, Postoloprtech a v Podbořanech o tento den zájem mezi snoubenci nebyl. Na žatecké radnici se oddávalo. Své manželské ano si řekli Robert Pejs a Vladimíra Jánská.

Svatba je výjimečný den pro oba dva snoubence. Přejí si, aby svatební obřad probíhal v příjemném prostředí. Oblíbené místo pro svatby je krásné prostředí nedostavěného chrámu v nedalekém Panenském Týnci. V těchto prostorech si manželské ano říkají snoubenci z celé České republiky. Chrám stojí na silné pozitivní zóně. Tato pozitivní energie má údajně schopnost odstraňovat depresivní stavy.