V bolestech se tehdy v regionu Sudet rodil nový český stát. Ve městech s výraznou převahou německého obyvatelstva ne všichni jásali… A někdy při sporech létaly i sochy…

Během velkých česko – německých střetů, ke kterým došlo v Žatci 28. ledna 1919, si pomník císaře Josefa II. vyhlédla skupina údajně opilých českých vojáků. Sochu za pomoci železných řetězů strhli a vláčeli přes náměstí a přes Nádražní schody až k mostu. Nakonec ji svrhli do Ohře. Celá akce byla tehdy údajně završena zpěvem Čechů, hrou na harmoniku a salvou z pušek.

Lev, který v Žatci stál jako součást pomníku obětem první světové války. Nyní byl po sedmdesáti letech objeven ve Starých Splavech.
Žatecký lev se našel ve Starých Splavech po sedmdesáti letech

Připomenout zajímavou historii místa, kde dnes v Žatci v centru města stojí nejmenší chmelnička na světě, se rozhodli pořadatelé Dnů evropského dědictví. Maketu sochy v originální velikosti alespoň na chvíli znovu odhalí. „Chceme připomenout, co se tehdy stalo. Připomeneme a ukážeme lidem ale také celou historii místa na náměstí, které se v minulosti tolik proměňovalo,“ zve na scénku, kterou bude spoluprovázet i bájná Žatécie, ředitelka žateckého muzea Radmila Holodňáková. Právě muzeum je hlavním pořadatelem Dnů evropského dědictví v Žatci.

Probíhat budou v sobotu 16. září od 10 do 17 hodin a ve městě chmele se otevře celkem jedenáct objektů, nabídnou zajímavé programy.

Hudba a čtení

Například v nádherném děkanském chrámu zazní varhany, lidé se budou moci na ně i podívat a zeptat se varhaníka. Nedaleko v Budíku proběhne hudební festival Pestrofest, v Kněžské bráně se bude zase číst a povídat o literatuře.

Celodenní program bude probíhat na náměstí Svobody, zájemci mohou vystoupat na radniční věž. Zdarma se mohou lidé ten den v Žatci rozhlédnout i z Chmelového majáku.

Muzeum Homolupulů v Žatci.
V Žatci je Muzeum Homolupulů, nabízí zábavu spojenou s chmelem a pivem

Otevřené budou pro návštěvníky ten den také všechny tři budovy muzea, synagoga. Na mnoha místech bude hrát muzika. Ta bude znít také u parku, kde ve 14 hodin odborníci promluví o pomníku, který tam dříve stál a dnes o tom málokdo ví. Připraveny jsou další a další zajímanosti.

Ale zpět k největšímu lákadlu. Maketa sochy Josefa II. bude odhalena v 10.20 hodin na náměstí Svobody u chmelničky.

A jaká je vlastně historie tohoto unikátního místa? Nejmenší chmelnička na světě, na dohled od žatecké radnice, jak jí známe dnes, je na svém místě až od roku 1967. Nejstarší záznamy jsou ale o mnoho starší. Od 14. století stál na jejím místě kostel sv. Kříže. Traduje se, že hodiny do tohoto svatostánku věnoval Karel IV. Po velkém požáru byla na tomto místě postavena městská strážnice.

V 19. století se pak dokonce uvažovalo, že tam vybudují divadlo. To nakonec ale vyrostlo jinde.

Místo strážnice pak v Žatci, ve městě, které mělo v té době převážně německé obyvatelstvo, vznikl na tomto místě pomník císaře Josefa II. Sochu mezi Čechy neoblíbeného Habsburka ale při vzniku českého státu potkal tragický osud.

Panovníka nahradil lev

Několik let pak byl na náměstí jen prázdný podstavec, odstraněn byl v roce 1923. Prázdné místo s parkovou úpravou se ale nelíbilo. A tak v roce 1930 nechala radnice na místě vybudovat pomník obětem první světové války. Ve veřejné soutěži uspěl návrh lva, který byl doplněn deskami, na kterých bylo 403 jmen padlých v první světové válce. Převážně Němců, ale i Čechů. Mezi lidmi byla socha oblíbená, dokonce se skládali na její pořízení.

Pomník obětem první světové války v Žatci na místě dnešní nejmenší chmelničky. Zdroj: Regionální muzeum K.A. PolánkaAle ani tato socha na místě nevydržela. Ještě na fotkách z roku 1938, kdy přijela německá armáda do Žatce, je na svém místě. Později, v roce 1942, ale přišlo německé nařízení, že vše kovové musí být sňato, roztaveno a využito pro válečné účely. Socha tedy byla sundána, někdo ji ale schoval ve sběrných surovinách. Roztavena nebyla.

V roce 1948 byla nabídnuta zpět k odkupu městu, ale nikdo neměl zájem. Všichni si později mysleli, že byla roztavena, zmizela. Jenže, koupil ji tehdy ve sběrně ředitel školy ve Starých Splavech. Lev putoval do tamní chatové osady. A tam se „schovával“ dalších sedmdesát let, než ji tam náhodou znovuobjevili otec a syn Valáškové ze Žatce. A stojí tam dodnes.

Mimochodem, desky se jmény z pomníku skončily rozdrcené jako zpevnění břehu Ohře a cest někde v místech, kde je v současnosti autoškola.

Později bylo na místě opět chvilku prázdné prostranství, případně s květinovou výzdobou, až později tam vybudovali slavnou chmelničku.

Dny evropského dědictví budou v sobotu 16. září probíhat i na jiných místech regionu. Zajímavý program je na zámku Stekník, ale také v Lounech. Tam zpřístupní kostel sv. Mikuláše, muzeum, Žateckou bránu, Sokolovnu a další objekty. Zajímavé budou jistě komentované prohlídky. Od 10 hodin o bronzovém pokladu, ve 14 hodin o kostelu sv. Mikuláše a od 17 hodin v historickém centru. 

Místo, kde v Žatci u fotbalového hřiště vyroste workoutové hřiště.
Venkovní posilovna u řeky má zelenou, o její výstavbě rozhodli zastupitelé