„Sokol se dá rozdělit do tří kategorií. Cvičit se u nás dá sportovní všestrannost, máme i oddíly ve vrcholových sportech a poslední částí jsou tzv. vzdělávatelé, kam patří například sbory, divadla a další,“ říká Dagmar Toncarová, místonáčelnice České obce sokolské, která má na starosti i správu na severu Čech.

Právě vzdělávatelé nacvičili hru Naši furianti, kterou otevřou v Národním divadle v Praze letošní Všesokolský slet. Mezi oddíly vrcholového sportu patří například místní vzpěrači či oddíl canicrossu z Maxiček, který vozí medaile z celého světa.

Do Sokola se může přihlásit prakticky každý, bez rozdílu věku. Nejmladším členům jsou jen dva roky, ti nejstarší, byť už třeba aktivně necvičí, mají věk mnohonásobně vyšší.

„Evropským unikátem Sokola je cvičení rodičů s dětmi. I díky tomu máme širokou základnu, ačkoliv s věkem pak řada dětí přechází k jiným sportům, případně mizí za studiem či prací. Řada lidí se k nám vrací až v seniorském věku,“ pokračuje Toncarová.

Krajský slet sokolů v Děčíně.
OBRAZEM: Sokolové se sjeli do Děčína na krajský slet

Zatímco jinde tak jde o sportovní úspěchy a medaile, Sokol je i v tomto unikátní. Základní myšlenkou Sokola napříč všemi kategoriemi totiž zůstává cvičení pro zdraví.

„I své cvičitele vzděláváme k tomu, aby hodiny probíhaly zaměřené hlavně na zdraví,“ vysvětluje Toncarová, která pomáhala organizovat i oblastní slet, který se konal v Děčíně. „Děčín je rodištěm zakladatele Sokola Miroslava Tyrše, i proto jsme hrdí, že jsme mohli takovou akci uspořádat.“ 

Ačkoliv byl spolek, který byl založen už v roce 1862, několikrát zakázán, po roce 1990 se znovu obnovila většina jednot, které jen v Ústeckém kraji sdružují kolem čtyř tisíc členů.

„V Ústeckém kraji existují čtyři župy, z nichž každá sdružuje jednoty v dané oblasti. Máme župu Sladkovského se sídlem v Lounech, Podřipskou se sídlem v Roudnici, Kukaňovu se sídlem v Duchcově a Severočeskou-Novákovou, která má centrum v Děčíně. Tam patří i Ústí nad Labem,“ poodhaluje současný stav Sokola ústecká rodačka.

Široký záběr Sokola mohou diváci zhlédnout právě na tradičních sletech. „Slety bývají buď župské nebo oblastní. Vyvrcholením šestiletého cyklu bude letos od 1. do 6. července Všesokolský slet v Praze. Právě tam se skloubí všechny dovednosti, které Sokol zájemcům nabízí. Není to jen o cvičencích na značkách, jak si někteří mohou mylně představovat. Součástí sletu v Praze bude i výstava ke stoletému výročí České republiky. Však se přijďte podívat, rádi vás uvidíme,“ láká na závěr Dagmar Toncarová.

Slavnost odevzdání Mánesova praporu 1. června 1862. Matkou praporu byla Karolína Světlá.
Sokolové s námi cvičí už 156 let. Stále tuží tělo i ducha. Čeká je slet