Dr. Gerhard Illing, předseda německého krajanského spolku, který na podzim na své náklady nechá opravit část hřbitova v Žatci, žil v tomto městě deset let.

Narodil se na Podbořansku – roku 1928 v Buškovicích. V červnu oslavil osmdesát let. „Narodil jsem se v Buškovicích a v roce 1936 se naše rodina přestěhovala do Žatce. V květnu 1946 jsme byli se stovkami dalších žateckých lidí ve vagónech na přepravu dobytka transportováni do Německa – do Schweinfurtu,“ napsal v časopise Saazer Kulturkreis Anzeiger ve vydání z dubna roku 2007.

Gerhard Illing pracoval v oblasti chemie a v oboru má řadu doktorátů a patentů. Ve volném čase se věnuje práci v německém krajanském spolku Saazer Kulturkreis. Žije ve městě Gross–Umstadt v německém Hessensku.

Nechceme jitřit diskuse

Čerstvým projektem spolku je chystaná oprava hřbitovní zdi v Žatci a vytvoření nového pietního místa, jež připomene památku obětí válečných a poválečných událostí v regionu. Včetně německých lidí, živelně ubitých krátce po válce v době plné emocí a fanatismu. „Nebudeme však na místě umisťovat žádný nápis. Nechceme jitřit žádné diskuse. U zdi bude jen kříž a číslice s letopočtem 1945. Chceme vybudovat apolitické, klidné vzpomínkové místo pro všechny zájemce a připomenout památku všech obětí války. Zdůraznit obecně nesmyslnost všech válečných konfliktů a nenávisti mezi lidmi,“ uvedl Gerhard Illing.

Pietní místo bude součástí obnovené hřbitovní zdi. Opravu kompletně zaplatí německý krajanský spolek Kulturkreis Saaz. Náklady přesáhnou 200 tisíc korun. Opravena bude zeď o ploše zhruba 300 metrů čtverečných. V jednom z rohů vznikne klidné, pietní místo.

Na hřbitově v Žatci je pohřbeno několik sovětských vojáků, kteří osvobozovali město, zároveň také asi osmdesát německých lidí, ubitých krátce po válce. Nové pietní místo by mělo být hotovo nejpozději do Dušiček.

Podobně v Postoloprtech jiný krajanský spolek už několik let usiluje o umístění pamětní desky, která by připomínala hrůzné poválečné události v městečku. Tam bylo zabito 763 německých lidí včetně žen a nedospělých dětí. České orgány věc šetřily, ale viník masakru nebyl nikdy označen ani potrestán. Zatím o desce jen probíhají opakovaná jednání s radnicí.