Sportovci v Podbořanech si na splnění svého snu o hale budou muset ještě nějaký čas počkat. Nezačne se stavět už letos, jak se původně plánovalo; nepodařilo se totiž získat peníze z dotací. Minimálně o rok se tak plán na vybudování sportovní haly odkládá.

V Podbořanech chtěli začít s budování haly za 30 až 35 milionů už letos ve druhé polovině roku.

Dokončovat se měla v roce 2017, peníze na předfinancování a spoluúčast už měli dokonce připravené v rozpočtu, souhlasili zastupitelé. Jenže potřebné dotační miliony ze státní pokladny nedorazí. „Bohužel naše žádost o dotaci na sportovní halu nakonec nebyla úspěšná. Letos se tedy hala stavět nezačne," potvrdil informace Deníku Radek Reindl, starosta Podbořan.

Připomeňte si: V Podbořanech chtějí začít stavět sportovní halu už letos

Plánu na vybudování sportovního stánku se ale v Podbořanech vzdát nechtějí, rádi by začali stavět příští rok. „Budeme dál pokračovat v přípravách, hned příští rok zkusíme žádat o dotaci znovu," uvedl Reindl.

Aktuálně mají v Podbořanech připravené pozemky u areálu Tatranu. Hotové jsou také projekty, zhotovila je za 543 tisíc firma Enima Pro Praha. Nyní bude vypsáno výběrové řízení na dodavatele stavby, Podbořany tak budou znát přesnou cenu.

Hala by měla mít rozměry zhruba 60×20 metrů. Měla by mít také ochoz jako hlediště. Náklady na stavbu, která by měla vyrůst za současnou tribunou u fotbalového hřiště, se odhadují na 30 až 35 milionů korun.

Diskutuje se už dlouhé roky

O výstavbě haly pro sportovce se v Podbořanech diskutuje už snad patnáct let. První vážné plány se objevily již v roce 2007. Tehdy se ale odhadované náklady odhadovaly na 120 milionů, což si městská pokladna nemohla dovolit.

Nyní město projekty přehodnotilo a našlo o mnoho levnější variantu. Před lety se počítalo s tím, že tribuna fotbalistů bude součástí haly. Aktuálně se od tohoto plánu upustilo, nový sportovní stánek má vyrůst o kousek jinde. Také modernější lehké konstrukce jsou podle zdůvodnění radnice levnější, což přineslo další zlevnění.

Halu v Podbořanech postrádají sportovci, volají po ní už dlouho. Využívat by ji mohly i školy. „Bylo by to dobré. Halu bych určitě přivítal, pro sportovce bude dobrá," řekl už před časem Pavel Beran, jeden z Deníkem oslovených obyvatel Podbořan. I další lidé výstavbu podporují.

Fotbalisté, florbalisté i další sportovci by ji mohli využívat. Konat by se tam mohly i kulturní akce.

Někdo ji chtěl dřív

Některé hlasy ve městě říkají, že už měla stát před lety, že se měly peníze už najít. Například zastupitel Lumír Šopf to opakoval několikrát na jednáních městských poslanců. Vedení města mu ale oponuje, že dřívější projekt by příliš drahý, Podbořany na něj údajně neměly peníze a potřebovaly investovat do jiných potřebných věcí.

Najdou se ale i kritici výstavby. Nelíbí se jim finanční náročnost samotné stavby, ale ani pozdější provozní náklady. U sportovních hal bývají vysoké. Upozorňují, že v malém městě může být hala nevytížená, výrazně by pak provoz v dalších letech musela dotovat radnice, jako se děje i v některých okolních městech. Říkají, že peníze „se dají využít jinde".

Podle radnice se ale prý našlo finančně přijatelné řešení. Navíc, podle vedení města, si sportovci a většina lidí z Podbořan halu přeje. „Sportovci o výstavbu haly žádají dlouhodobě, chybí tady. Nemají pořádně kde trénovat a hrát. Ve městě není žádná hala ani tělocvična, která by splňovala současné nároky sportovců. Navíc nebude jen pro sportovce, budou ji moci využívat i školy nebo různé kulturní akce. Značnou část nákladů na stavbu by měla pokrýt dotace," oponuje kritikům Radek Reindl.

Na samotném provozu sportovního stánku v dalších letech se radnice bude muset velmi pravděpodobně zčásti finančně podílet, podobně jako je tomu v okolí. Pronájem haly většinou nestačí pokrýt všechny náklady.

A co se stane, pokud nebude radnice úspěšná s žádostí o dotaci ani příští rok?

Rozhodovat budou v takovém případě opět zastupitelé. Museli by totiž uvolnit více peněz, kdyby se rozhodlo město budovat halu jen ze svého. I taková možnost, pokud bude vysoutěžená cena nižší, existuje. V Podbořanech ale spíše doufají, že příští rok už uspějí. Peníze, které byly v rozpočtu města připravené na start výstavby už letos, použije radnice na opravy komunikací.