Pořádně si zaběhat při fotbálku s více kamarády v hale? Zimní halový turnaj? Zahrát si pod střechou tenis? Sehrát regulérní zápas ve florbale? V Podbořanech zatím nemožné, nevejdete se, ve městě totiž chybí sportovní hala. Malé tělocvičny sportovcům nestačí, už dlouho volají po moderním areálu. Nyní se zdá, že jsou už blízko, jen krůček od výstavby. Jsou projekty, povolení, politici jsou pro, prozatím se ale stále nestaví. Chybí totiž to nejdůležitější – peníze.

První letošní pokus o finance z dotací nevyšel. Díky policejnímu šetření dotační kauzy na ministerstvu školství, pozastavení a opakování údajně ovlivněného programu budou mít ale Podbořany druhou šanci. „Chceme stavět co nejdříve, jsme připraveni,“ zní z radnice k projektu za 40 milionů.

Starosta: Chceme se přihlásit znovu

„Ministerstvo nám oznámilo, že jsme v tomto programu neuspěli. Vše jsme splňovali, ale vybráni jsme nebyli. Program byl ale následně kvůli známým potížím zastaven. Paní ministryně se ale později nechala slyšet, že ho vypíše znovu. Chceme se proto opět přihlásit,“ potvrdil informace Deníku Radek Reindl, starosta Podbořan.

Podbořanská radnice totiž žádala o peníze na novou sportovní halu z programu, který nedávno „proslavilo“ zatýkání fotbalového předsedy a bosse Miroslava Pelty a náměstkyně na ministerstvu školství Simony Kratochvílové. Ti měli údajně podle policie ovlivňovat výběr projektů, které nakonec peníze z ministerstva měly dostat. Podle policie si tak prý Pelta měl udržovat svůj vliv. Má jít údajně o stamiliony.

Obvodní soud pro Prahu 1 uvalil 5. května vazbu na přesedu Fotbalové asociace Miroslava Peltu kvůli údajnému zneužití dotací z MŠMT.
Pelta a Kratochvílová zůstanou ve vazbě

Do Podbořan ale peníze jít neměly, mezi jedenadvaceti předvybranými a „úspěšnými“ nebyly…

Zasednout by měla nová komise. Už bez nominantů obviněných osob v dotační kauze. Vedení Podbořan věří a doufá, že nové rozdělování už bude spravedlivé. Doufá, že už bude rozhodovat pouze potřebnost projektů a ne jiné zájmy. „Projekty máme hotové, máme všechna povolení, máme vysoutěženou firmu, která by ji měla stavět, pozemky jsou připravené. Vše splňujeme. Jsme připraveni hned stavět, doufáme, že budeme úspěšní a brzy se začne,“ pokračuje Reindl.

Pokud by dotace nakonec přišla, začít by se mohlo už letos. Dokončovalo by se případně příští rok. To se ale teprve uvidí, nový program ještě není ani spuštěn. Navíc ani tam nemusí Podbořany uspět. Ani loni totiž město s žádostí neuspělo.

Hala na Tatranu

Nový sportovní stánek v Podbořanech by měl mít vnější rozměry přibližně 60×30 metrů, jeho součástí má být i menší hlediště. Stát by měl v areálu Tatranu za současnou fotbalovou tribunou. Výběrové řízení vyhrála mezi deseti uchazeči firma AMP Chomutov s nejnižší částkou 39,8 milionu korun.

A co se stane, když i podruhé město peníze z dotace nedostane? „Jsou dvě možnosti. Bude se o tom případně znovu rozhodovat v zastupitelstvu. Jednou je, že postavíme halu jen z vlastních peněz, to je také možná varianta. Nebo počkáme třeba další rok na další vhodné dotace. Uvidíme, je to na zvážení,“ uvedl podbořanský starosta. Zatím má město v rozpočtu vyhrazeno 22 milionů jako případnou spoluúčast.

Sportovní hala, moderní stánek se zázemím, chybí sportovcům v Podbořanech už dlouho. Mluví se o ni už snad patnáct let. Někdy méně vážně, jindy velmi intenzivně. V posledních letech se zdá, že už by brzy mohla sportovce potěšit. „Bylo by to dobré. Halu bych určitě přivítal, pro sportovce bude dobrá,“ řekl už před časem Deníku Pavel Beran z Podbořan. I řada dalších lidí stavbu podporuje.

Stavba se zvažuje už roky

První vážné úvahy se objevily již v roce 2007. Před deseti lety se ale náklady odhadovaly na 120 milionů, tolik si podbořanský rozpočet, který ročně investuje kolem 20 až 30 milionů nemohl dovolit . Před rokem ale vedení města projekty přehodnotilo a přišlo s levnější variantou. Hala nemá být tak „velkolepá“ a má být o něco jinde, její součástí nebude fotbalová tribuna. Sloužit má ale prý stejně.

Podle některých kritiků současného vedení města už měla hala stát. Peníze se údajně měly najít daleko dříve, například z jiných dotací. Vedení města s tím nesouhlasí, původní projekt byl prý příliš nákladný a bylo potřeba investovat také jinde.

V Podbořanech ale nachází hala i kritiky. Nelíbí se jim finanční náročnost samotné stavby, ale ani pozdější provozní náklady. U sportovních hal bývají všeobecně vysoké, města na ně běžně přispívají. Upozorňují, že v menším městě může být hala nevytížená. Peníze by se prý mohly využít jinde.

Vizualizace nové sportovní haly, která by v Podbořanech brzy měla vzniknout.
Nová hala má stát 40 milionů, Podbořany čekají na dotaci

Podle odborníků bude záležet na tom, jak se halu v Podbořanech v budoucnu podaří „vytížit“. Vedení radnice říká, se aktuálně našlo finančně přijatelné řešení. Argumentuje také tím, že většina lidí z Podbořan si halu prý přeje. „Sportovci o výstavbu haly žádají dlouhodobě, chybí tady. Nemají pořádně kde trénovat a hrát. Ve městě žádná hala ani tělocvična, která by splňovala současné nároky sportovců, není. Navíc nebude jen pro sportovce, budou ji moci využívat i školy, mohou se tam pořádat také různé kulturní akce,“ zdůvodnil starosta Podbořan Reindl.