Ani po deseti měsících od podání trestního oznámení na dnes již bývalého starostu Bitozevsi Václava Šístka není jasné, zda muž, který jedenadvacet let vedl obec, překročil zákon. Exstarosta nařčení rezolutně odmítá, obci se prý snažil co nejvíce pomoci. Jeho kritikové naopak tvrdí, že při opravě kulturního domu postupoval nestandardně.

Problémem je kulturní dům

„Policisté případ stále prošetřují, ve věci nadále probíhají úkony v trestním řízení," potvrdila dlouho pokračující vyšetřování Jaromíra Střelcová, tisková mluvčí Policie ČR v Lounech.

Kriminalisté prošetřují Václava Šístka už od loňského listopadu kvůli problémové opravě kulturního domu v Bitozevsi za více než pět milionů. Podle trestního oznámení měla být cena nezákonně navýšena, firma měla podle kritiků starosty navíc vyfakturovat některé práce, které si obec dělala vlastními silami. „Vyšetřovatel aktuálně vyhodnocuje získané materiály, na případu nadále pracuje. Žádné obvinění zatím nebylo sděleno," pokračovala policejní mluvčí.

Místní chtějí vědět, co se stalo

Závěr vyšetřování tak zatím stále není znám, lidé v Bitozevsi už by ale rádi znali výsledek. Deset měsíců vyšetřování se jim zdá příliš dlouho. Vyšetřování pravděpodobně zdržela nutnost několika znaleckých posudků, vypracování trvá někdy dlouhé měsíce. „Už by se mohlo něco vědět. Chceme vědět, co se stalo," říká Deníkem oslovený muž z Bitozevsi, který ale nechce kvůli vztahům v obci zveřejnit své jméno.

A co se v Bitozevsi, jejíž zastupitelé loni v listopadu ihned po podání trestního oznámení Šístka, po jedenadvaceti letech, z vedení obce odvolali, mělo stát? Kritici bývalého starosty, který byl údajně odvolán hlavně kvůli špatné komunikaci s dalšími zastupiteli, tvrdí, že při opravě kulturního domu se objevilo hned několik podezřelých věcí. Rekonstrukce, která měla stát původně pět milionů, se prodražila a výdaje, v řádu statisíců, zastupitelstvo údajně neschválilo, prý o nich podle některých zastupitelů dokonce nevědělo. Zastupitelé se rozčilovali, že o navýšení o více než milion korun vůbec nevěděli, a tvrdí, že se operace udělala tajně.

Exstarosta chtěl prý pomoci

Částečně své pochybení nakonec přiznal i bývalý starosta, odmítá však, že by to dělal vědomě, nebo s úmyslem poškodit obec. Podle něj zákon nepřekročil, naopak chtěl prý obci pomoci. „Je možné, že jsme na něco zapomněli, něco jsme možná neschválili. Některé vícepráce byly schválené v rozpočtových změnách, na některé vícepráce jsme ale neschvalovali nic," připustil už loni bývalý starosta Bitozevsi.

Soutěž na opravu vyhrála firma Betet a za cenu něco málo přes pět milionů se prý zavázala udělat kompletně všechny práce. Firma pak ale podle kritiků údajně fakturovala obci vícepráce za zhruba milion korun, některé fakturované práce měla navíc obec údajně dělat vlastními silami, přesto byly vyfakturovány a zaplaceny.

Bývalý starosta Václav Šístek se brání, chtěl údajně obci peníze ušetřit. „Na zastupitelstvu jsem přednášel pravidelně zprávy o průběhu opravy, schvalovali jsme i rozpočtové změny. Vše jsem dělal, abych zabránil dalším škodám, o odkrytí stavby bylo potřeba udělat více věcí, nebyl čas, zatékalo do baráku. Udělali jsme obrovský kus práce a podle mého jsme obci ušetřili velké peníze," zdůvodňoval loni v listopadu své kroky kolegům zastupitelům Václav Šístek.