Maturitu nanečisto si vyzkouší i studenti středních škol v okrese.

Školy už obdržely balíky se zkušebními testy, probíhají poslední přípravy na generálku, která vypukne v pondělí 11. října.

Generálka má hlavně prověřit organizaci a logistiku maturit. Studenti se seznámí s podobou testů, při generálce mohli volit ze dvou obtížností, a to ze základní a vyšší. Státní maturita rozdělila studenty i školy na dva tábory. Zatímco jedni ji vítají, druzí nejsou příliš nadšení. „Nejsem z toho moc nadšený, ale co se dá dělat. Aspoň že se dozvíme, jak to bude vlastně vypadat,“ pokrčil rameny student čtvrtého ročníku Martin.

Balík s testy už školy dostaly

Školy jsou organizačně připravené. „Naše škola k otázce ano či ne vždy přistupovala v duchu, že by státní maturita měla být. Balík s testy již máme, studenti mají dostatek informací, jak zkoušky budou probíhat, na určených učebnách i webové stránce školy visí již rozpisy zkoušek,“ uvedl Milan Rieger, ředitel Gymnázia Václava Hlavatého v Lounech.

Při generálce, stejně jako při jarních maturitách, budou studenti dělat zkoušky z češtiny, jako druhý předmět si mohou vybrat mezi matematikou a cizím jazykem. Většina si vybírala tu lehčí verzi.

„Až na výjimku si maturanti vyzkouší nižší verzi. Pokud se nezmění přístup vysokých škol a nezačnou přijímat studenty i na základě složení vyšší úrovně, tak i na jaře si zřejmě většina zvolí základní úroveň, nebudou riskovat,“ uvedl Miloslav Bouda ředitel Obchodní akademie Generála Františka Fajtla v Lounech a dodal: „Věřím, že studenti budou připraveni a ostrou zkoušku z dospělosti zvládnou.“

Simulovaná státní maturita se rozběhla


Pro většinu maturantů na gymnáziích by neměla být státní maturita až takový problém, větší neúspěch se očekává na středních odborných školách, které z toho mají samozřejmě obavy. Ve výuce je totiž kladen větší důraz na odborné předměty před českým či cizím jazykem. „Po organizační stránce jsme samozřejmě připraveni. Zkusí si to jak kantoři, tak i studenti. Netroufám si ale odhadnou, jak studenti odborných předmětů dopadnou na jaře ve státní části,“ obává se ředitelka Střední odborné školy v Lounech Simona Vágnerová.

Hodnocení písemných prací ve školách bude ukončeno do 22. října a centrální zpracování všech výsledků pak do konce měsíce. Nejzazší termín pro zpřístupnění výsledků zkoušek maturitní generálky školám byl stanoven na 3. listopad 2010. Bude to 10 dnů před tím, než musí žáci podat řediteli školy přihlášku k maturitní zkoušce 2011. V přihlášce budou muset uvést z jakých předmětů a v jaké úrovni obtížnosti zkoušek chtějí maturovat.

Jak by měla státní maturita vypadat