V Ústeckém kraji není podle společnosti BusLine důvod ke čtvrteční stávce řidičů. Dopravce uvedl, že v úterý 4. dubna uzavřel s krajem předběžnou dohodu, na základě které Ústecký kraj přispěje na zvýšení mezd řidičů autobusů 5,7 milionu korun do každé oblasti, kde BusLine na základě smluvního vztahu zajišťuje linkovou dopravu. Sdělila to mluvčí společnosti BusLine Nikola Bradíková.

Podepsání dodatku k dlouhodobé smlouvě se společností BusLine potvrdil náměstek hejtmana pro dopravu Jaroslav Komínek (KSČM). Na dodatcích se kraj dohodl i s ostatními třemi dopravci, kteří zajišťují linkovou autobusovou přepravu v regionu.

Úterní jednání přineslo výsledky

Vedení společnosti BusLine, u které kraj objednává přes polovinu spojů, považuje úterní jednání za konstruktivní a shodu s představiteli Ústeckého kraje vnímá pozitivně. "Společnost BusLine se domnívá, že není důvod ke stávce řidičů autobusů. Tuto zprávu předá odborářům na dnešním mimořádném jednání," uvedla mluvčí.

Zástupci společnosti a kraje se dále dohodli na dřívějším ukončení jednotlivých smluv na zajištění autobusové dopravy. "Na tomto postupu panovala vzájemná shoda, protože uvolněné finanční prostředky ze strany kraje by nepokryly mzdové výdaje firmy na celé období trvání smlouvy," uvedla mluvčí. Budeme dále precizovat podrobnosti smlouvy s představiteli Ústeckého kraje tak, abychom mohli plně uspokojit očekávání našich zaměstnanců, které potřebujeme k zajištění dopravní obslužnosti, dodala.

Zřízení krajského dopravce

"Peníze zaplatíme dopravcům (zpětně) od 1. ledna, abychom jim uhradili náklady na zvýšení platů řidičů," uvedl Komínek. "Peníze jsou však pouze na nějakou dobu, nejsme schopni zaplatit do konce platnosti smluv. Proto budeme nadále připravovat zřízení krajského dopravce. BusLine už oznámil, že ve dvou oblastech ukončí dlouhodobou smlouvu před jejím vypršením," doplnil Komínek.

Ze čtyř dopravců v Ústeckém kraji se ke stávce nepřipojí řidiči společnosti Arriva Teplice. Odbory dalších tří dopravních firem, včetně společnosti BusLine se k rozsahu stávky ještě nevyjádřily.

(fsl fir sd)