„Co se to děje? Proč je tu tolik lidí?“ ptali se s údivem kolemjdoucí, kteří ve čtvrtek 8. října po deváté hodině procházeli po pěší zóně Pražská v Lounech a s údivem sledovali desítky předškoláků, studentů a dospělých lidí, jak se vyrovnávaly do řady vedle sebe. Probíhalo zajímavé a trochu kuriozní setkání – generálka na letní stěhování městské knihovny.

„Potřebovali jsme vyzkoušet, zda napřesrok zvládneme přestěhovat celou knihovnu. Abychom si knihy nemuseli podávat přes frekventovanou silnici, začali jsme dnes nananečisto u školy,“ vysvětlila ředitelka knihovny Dagmar Bahnerová. Živý řetěz vedl od budovy Základní školy J. A. Komenského k budoucímu sídlu knihovny na Mírovém náměstí.

Jakmile se všichni srovnali na místa, neobvyklý pokus mohl začít. Z ruky do ruky putovalo celkem sto knížek. Až se pojede naostro, bude jich 150 tisíc. „Jedeme, jedeme, knížky si neprohlížíme a podáváme dál,“ povzbuzovaly knihovnice hlavně nejmenší děti, které občas zapomínaly na stěhování a se zaujetím si prohlížely obrázky na titulních stránkách. Přesně za 13 minut a tři vteřiny doputovala poslední knížka do svého cíle. „Líbilo se mi to moc. Překonalo to moje očekávání. Už se těším na opravdové stěhování,“ prozradila Libuše Maťáková, seniorka a studentka univerzity třetího věku.

„Děti se moc těšily, do knihovny chodíme na pořady pro předškoláky a knihovnu mají moc rádi,“ řekla Dana Bárová, učitelka z Mateřské školy v Domcích.

#nahled|https://g.denik.cz/12/77/mapa_knihy_stehovani_20091008_2_denik_clanek_solo.jpg|https://g.denik.cz/12/77/mapa_knihy_stehovani_20091008_2.jpg|Mapa ukazuje, kudy vedl živý řetěz mezi současným a novým sídlem knihovny v Lounech.#

Do řady se postavilo 270 lidí. „Zúčastnili se předškoláci, školáci, studenti, dospělí, senioři a naši studenti Třetího věku. Utvořili jsme řetěz delší než krk žirafy, která se stala symbolem stěhování. Věřím, že příští rok se stěhování povede stejně jako generálka,“ dodala D. Bahnerová.

Přemístí 150 tisíc knih, časopisů, CD a DVD disků

Knihovna by se měla přestěhovat na jaře příštího roku. Přemístit bude potřeba 150 tisíc knih, časopisů, CD a DVD disků.

Rekonstrukce budoucího sídla knihovny, budovy bývalého okresního soudu, začala v prosinci loňského roku. Bude stát zhruba 38 milionů korun, zařízení knihovny bude stát 12 milionů korun.

Nové prostory budou knihovně vyhovovat mnohem víc než ty současné v Domě kultury a na pobočce Luna. První čtenáře má nová knihovna přivítat v srpnu.