Jak rozdělit stovky milionů korun, které se získaly prodejem zkrachovalé lounské vagonky, řeší nyní insolvenční správkyně společnosti Heavy Machinery Services (HMS). Jeden z největších úpadků v zemi, jenž se táhne od roku 2013, se tak konečně dostal do závěrečné fáze.

Soud vyhlásil konkurz HMS loni, na jeho základě došlo na přelomu roku k prodeji rozsáhlého výrobního areálu. Nejvíc nabídla ostravská Traťová strojní společnost, zaplatila za něj 750 milionů korun. Jelikož se do insolvenčního řízení přihlásily tři stovky věřitelů s pohledávkami ve výši přes tři miliardy korun, ne všichni budou uspokojeni.

Takzvaní zajištění věřitelé své peníze ale dostanou. Částka určená k jejich vypořádání činí 548 milionů korun, insolvenční správkyně HMS Petra Hýsková ji určila na základě poměru hodnoty nemovitých věcí ve vztahu k obchodnímu závodu dlužníka. „Jelikož pohledávky zajištěných věřitelů činí 439 milionů korun, je zřejmé, že dojde k jejich plnému uspokojení,“ uvedla Petra Hýsková. Její návrh na vydání výtěžku zpeněžení majetku dlužníka ještě projedná Krajský soud v Českých Budějovicích, u kterého insolvenční řízení HMS běží.

Fotbalistům a divákům bude na stadionu v Lounech sloužit nové zázemí.
FOTO: Nová tribuna, další šatny, vířivka. Fotbalový stadion v Lounech prokoukl

Podle návrhu dostane Všeobecná zdravotní pojišťovna 9 milionů korun, Česká správa sociálního zabezpečení 19 milionů a stejná částka půjde na účet finančního úřadu. O pohledávku 90 milionů korun jednoho ze zajištěných věřitelů se ještě vede incidenční spor.

Největší suma z prodeje areálu by měla jít společnosti Gomanold. Ta získala pohledávku 245 milionů od slovenské Všeobecné úverové banky, která HMS půjčila peníze, za což firma dala do zástavy své nemovitosti. 

I s úroky od září roku 2014, kdy soud poprvé rozhodl o způsobu řešení úpadku HMS, by měla Gomanold dostat celkem 302 milionů.

Na chomutovském hřbitově u hrobů Davida Beneše a Martina Marcina se sešli v tomto týdnu vojáci ze žatecké 4. brigády rychlého nasazení, rodinní příslušníci, známí a kamarádi, aby uctili jejich památku.
OBRAZEM: Kamarádi, kolegové, rodina a známí vzpomínali na padlé vojáky

To se nelíbí některým ostatním věřitelům. Například Beáta Rapšíková, jednatelka společnosti Ferroinvent Roll, jejíž nezajištěná pohledávka činí 12 milionů korun, žádá zmíněný soud, ať prověří, zda má Gomanold nárok na úrok v tak vysoké výši. „Způsobem řešení úpadku HMS je konkurz a k tomuto způsobu řešení se došlo až v roce 2019. K uzavření kupní smlouvy, na základě které byl dosažen výtěžek zpeněžení, došlo také v roce 2019. Vznáším otázku, zda by neměla být pohledávka zajištěného věřitele úročena jen po určitou část roku 2019,“ stojí v jejím vyjádření.

Zároveň požádala soud, aby dohlédl na to, že návrhem na rozdělení výtěžku zpeněžení, respektive souhlasem k němu, soud nezkrátí uspokojení nezajištěných věřitelů. O jejich pohledávkách se ještě nerozhodlo.

Nyní má lounský areál od insolvenční správkyně pronajatý společnost Vagónka Louny, smlouva jí vyprší na konci srpna. Noví majitelé jej převzali začátkem června. Vztahy obou subjektů se zřejmě kvůli konkurenčnímu boji rychle vyhrotily, došlo k zablokování silničního vjezdu a železniční vlečky, které jsou pro provoz klíčové. Okresní soud v Lounech, na kterého se dosavadní nájemce obrátil, nařídil novému vlastníkovi, aby mu umožnil pokračování výroby.

Střet dvou osobních aut u Kozlů.
FOTO: Při nehodě u Kozlů se zranili čtyři lidé. Srazila se dvě osobní auta