Stále bez konečného rozhodnutí je spor mezi chovatelkou koní Evou Zuzjakovou a několika sousedy ve Stránkách u Holedeče na Žatecku. Policie už uzavřela případ napadení psy, ke kterému došlo, stavební úřad ale ještě stále nerozhodl o jádru pře – dodatečném stavebním povolení. Chov koní je tak stále ohrožen.

Policie uznala, že před několika týdny k incidentu, který měl vyvrcholit napadením psy souseda Karla Počky, došlo, o trestný čin se ale nejedná. „Zranění nebyla po napadení vážná, šlo vesměs jen o oděrky. Případ nebyl kvalifikován jako trestný čin. Pan Počka porušil obecní vyhlášku o volném pohybu psů, věc bude dále řešena jako přestupek,“ uvedl na dotaz Deníku Josef Beneš, vedoucí obvodního oddělení Policie ČR v Žatci s tím, že strážci zákona už případ předali k řešení správnímu orgánu.

Majitelka koní má strach, výpady jsou prý časté.

„Pan Počka nás slovně napadá často, občas i vulgárně. Napadení psy se odehrálo po posledním stavebním řízení. Soused na náš pozemek poslal své dva boxery a ti se zakousli do našeho psa. Odtrhla jsem je, ale oni se pustili do mě. Pan Počka stál pět metrů ode mne a smál se mi,“ přednesla svou verzi pokousání Eva Zuzjaková, mladá chovatelka.

Karel Počka, který proti chovu koní společně s několika dalšími sousedy bojuje, napadání odmítá. „Nikdy jsem jí nic špatného neřekl. To spíš ona nám nadává,“ řekl při návštěvě redaktora Deníku ve Stránkách. Jeho manželka popírá i pokousání. „Vůbec to nebylo tak, jak říká slečna Zuzjaková. Psi se normálně kamarádsky pozdravili, ale slečna Zuzjaková mezi ně vlétla. Vůbec pro to nebyl důvod, nic by se nestalo,“ tvrdí.

Hlavní důvod sporu, chov koní, není ani po několika měsících stále vyřešen. Chovatelka pochybení přiznává, pro nápravu podle svých slov dělá vše. „Vše jsme měli v pořádku, jediné pochybení bylo v tom, že jsme nepožádali o změnu užívání stavby ze zemědělské stodoly na stáje pro koně,“ říká Eva Zuzjaková a ukazuje přitom stohy papírů, které už musela kvůli stížnostem sousedů vyběhat. Jsou mezi nimi i vyjádření od veterinářů, kteří prošetřovali oznámení o údajném týrání. Žádné nedostatky nenašli.

Stavební úřad před časem chov koní v budově, kterou mladá chovatelka přebudovala ze zchátralé ruiny s černou skládkou na pozemku dokonce zakázal. „Požádali jsme o změnu dodatečně. Snad to dobře dopadne, nevím co bych dělala, kdybych musela toto všechno opustit,“ uvědomuje si Eva Zuzjaková hrozbu konce chovu, pokud sousedé se svými stížnostmi uspějí. Zároveň ale dodává. „Oni se nevzdají. Už teď vyhrožují, aniž by bylo ukončeno jedno stavební řízení, že se odvolají. Že to tak nenechají.“

Rozhodnutí Stavebního úřadu v Žatci se nejprve táhlo kvůli tomu, že nespokojení sousedé stále přidávali nové a nové stížnosti, teď se zkomplikovalo změnou ve vedení úřadu. „Spis jsem přebrala po odchodu paní Pastyříkové, nejprve jsem se s případem musela seznámit. Šetření stále probíhá, rozhodnuto ještě nebylo,“ sdělila Věra Vobrová, pověřená vedením stavebního úřadu.

A co vůbec sousedům vadí?

„Nikdo se nás na nic neptal, obtěžuje nás to tady. Zápach, mouchy, navíc je to nebezpečné, koně chodí po veřejných cestách,“ vypočítává důvody stížností Karel Počka. Chovatelka jen kroutí hlavou. „Aby to tu nesmrdělo, vyvážíme hnůj každý den. Navíc koně chováme na straně, která s nimi vůbec nesousedí,“ dodává Eva Zuzjaková.