Posune konečně krajský úřad dva roky trvající spor dál? Nebo se chovatelka Eva Zuzjaková ze Žatecka, někteří sousedé vedení Karlem Počkou a žatecký stavební úřad budou dál ve Stránkách přít o to, zda mohou koně v zemědělské usedlosti být nebo jestli ohrožují okolí?

Vše o sporu čtěte v souvisejících článcích vpravo!

Pořádný fascikl už je z vyjádření nejrůznějších úřadů k chovu několika koní ve Stránkách na Žatecku. Jejich chovatelka Eva Zuzjaková se tam už přes dva roky pře se sousedem, jestli koně v bývalé stodole může chovat. Oběhala proto už nespočet úřadů a institucí, které jí daly souhlasné stanovisko. „Udělala jsem ale jednu chybu,“ přiznává mladá chovatelka.

V úplném začátku totiž zapomněla na stavební úřad, podle jejích slov si myslela, že když je budova určena k hospodářským účelům, nemusí se její využití měnit. Ve stodole se přece chovat koně mohou, myslela si. Proti je ale zákon a sousedi. Stavební povolení jí pořád chybí a zatím je v nedohlednu. Nově se případem zabývá také odbor územního plánování a stavebního řádu Krajského úřadu Ústeckého kraje.

„V současné době řeší krajský úřad odvolání proti usnesení žateckého stavebního úřadu, kterým bylo zastaveno řízení o odstranění nepovolených stavebních úprav a přístavby, spojených se změnou v užívání hospodářské stavby na stáj pro koně,“ řekla na dotaz Deníku Zdenka Švehlová, vedoucí odboru.

A proč zastavit řízení? Po více jak dvou letech a nedořešené? V kauze je totiž už tolik vyjádření, připomínek a složitostí, že padl návrh na započetí nového projednávání. Pěkně z čista a věcně. „To se ale asi nelíbilo sousedovi, proto se opět odvolal. Bude si stěžovat pořád,“ myslí si Zuzjaková.

Karel Počka se odmítá do médií vyjadřovat. Když ale ještě komunikoval, řekl, že koně ve Stránkách jsou prý nebezpeční a zapáchají.

Žatecký úřad změnil rozhodnutí

Chovatelka oponuje tím, že se o ně vzorně stará, žádný zápach údajně sousedy obtěžovat nemůže, výběhy jsou situovány na druhou stranu, než kde Karel Počka bydlí. Výběhy a stání pro koně jsou prý také řádně zabezpečeny. „Jen si vymýšlí a chce nám znepříjemnit život,“ tvrdí Eva Zuzjaková. Chovatelka už dodatečné stavební povolení měla i v ruce, než ho ale úřad oficiálně vydal, změnilo se vedení a začalo se znovu. Žatecký stavební úřad vyčítal chovatelce hlavně nedostatky v projektech, chtěl také, aby respektovala požadavky sousedů. „Projekty na úpravy nebyly v pořádku, chovatelka nerespektovala některé požadavky,“ řekla už před časem Věra Vobrová, vedoucí Stavebního úřadu v Žatci.

„Nové projekty už máme, předělávali jsme je už několikrát. Jsme ochotni i zazdít vrata a udělat je jinde, jak žádají sousedé. Plníme požadavky, jen doufám, že sousedé opět nepřijdou s něčím novým,“ bojí se Zuzjaková.

Případem se kromě veřejného ochránce lidských práv, na kterého se obrátil také soused, zabývá i policie. Stavební úřad v Žatci zakázal užívat stavbu, strážci zákona sdělili Evě Zuzjakové podezření ze spáchání trestného činu, o dalším postupu bude rozhodovat státní zástupce. „Policie tu byla, provádí šetření, ale rozhodnutí stavebního úřadu jsem respektovala. Koně ve stáji nebyli,“ trvá na svém chovatelka.