V letošním roce se oproti roku 2010 ve městě zdvojnásobil počet trestných činů. Prý také díky ubytovnám. Policie ČR nestíhá dohlížet na dopravu ve městě. A další a další problémy s kriminalitou řeší v Podbořanech. Nepomohlo by tam zřízení městské policie?

„V současné době není myšlenka zřízení městské policie aktuální, stálo by to příliš mnoho peněz, které nemáme. Je v prvé řadě na Policii ČR, aby sjednala ve městě pořádek, my jim můžeme pomáhat například na poli prevence,“ tlumočí současný postoj vedení podbořanské radnice ke zřízení vlastní policie starosta města Radek Reindl.

Jenže část veřejnosti a někteří zastupitelé mu oponují. Chtějí lepší práci Policie ČR, uvažují ale také, že by mohli pomoci strážníci. „Bezpečnost lidí musí být na prvním místě. Výmluvy na nedostatek peněz nejsou správné. Je to otázka základních priorit Nechci se dočkat doby, kdy se budu bát odpoledne a navečer poslat své dítě do města,“ rozčílil se na internetové diskuzi na stránkách města například čtenář Honza.

Nárůst trestné činnosti je alarmující

V Podbořanech totiž od začátku roku hodně narostla statistická čísla, která signalizují, že s kriminalitou je problém. Za první půlrok bylo ve městě téměř dvakrát více trestných činů než za stejné období v roce 2010. Policistů je na podbořanském oddělení málo, přiznává to i sama policie. Více je trestných činů i drobné kriminality, na kontrolu dopravní situace nezbývají lidé, ani čas. Více policistů ale zatím určitě nebude, nejsou prý peníze.

Bezpečnost má jako jednu z hlavních priorit i vedení města. „Nárůst trestné činnosti je alarmující, samozřejmě se nám to nelíbí. Policie by měla určitě navýšit počet lidí tak, aby to stačilo,“ říká starosta Reindl.

Vedení města by bylo ochotno uvažovat i o možném příspěvku na několik policistů navíc. Jenže „sponzorování“ policie zatím není ze zákona možné, tudy se tedy v Podbořanech vydat nemohou. „Peníze tedy musí sehnat krajské ředitelství policie nebo ministerstvo, lidí by ale rozhodně bylo potřeba více, aby se s kriminalitou mohlo něco dělat,“ pokračoval Reindl.

A nebyla by přece jen možná cesta s využitím strážníků? „Je to těžké rozhodování a musíme si říci, zda by to vůbec pomohlo. Malá městská policie, která by měla jen několik strážníků, nemá vůbec smysl. Nic by neudělali. Byla by neefektivní, nic by se tím nevyřešilo. A velká? Ta je pro město velikosti Podbořan příliš drahá,“ myslí si starosta.

Podle propočtů podbořanské radnice by městská policie, která by měla pouhých dvanáct strážníků, vyšla na osm milionů korun ročně. To je pro radniční pokladnu malého města velká zátěž.

Osm milionů za dvanáct strážníků je moc

„Je to třetina našeho investičního rozpočtu, to je moc. Udělalo by se daleko méně rekonstrukcí, město by nemohlo tolik investovat do nových projektů. Osm milionů ročně je moc,“ zopakoval Reindl.

Podbořany tak zatím s největší pravděpodobností zůstanou bez svých strážníků. Jenže ani Policie ČR se nechystá navyšovat stavy strážců zákona na tamním obvodním oddělení, které je v poslední době přetížené. Nejsou peníze a podle posledních prognóz se nebude v nejbližší době asi situace zlepšovat. Navíc podbořanští policisté mají na starosti i okolní obce.

Podbořany jsou výjimkou, ostatní města policii mají


Podbořany jsou jediným z větších měst okresu Louny, kde nemají městskou policii. Ostatní sídla, Žatec, Louny i Postoloprty, vydávají z radniční pokladny na strážníky několik milionů ročně.

Nejvíce strážníků mají v Lounech. Včetně ředitele a dvou zástupců jich tam má sloužit pětatřicet.Také náklady na provoz městské policie jsou tak v Lounech nejvyšší v okrese. „Náš rozpočet pro rok 2011 je 18,2 milionu korun,“ informoval Deník Zdeněk Valeš, velitel lounských strážníků. Do budoucna město s rozšířením městské policie nepočítá, současný stav je vyhovující. „Neuvažujeme o rozšíření,“ pokračoval šéf Městské policie Louny.

Podobně velký Žatec vydává z městské kasy na strážníky v roce 2011 téměř třináct milionů korun, přesně 12,9 milionu. V uniformě můžete v Žatci potkat celkem sedmadvacet policistů.I v Žatci zůstane do příštích let městská policie v současném rozsahu. „V současné době počet strážníků odpovídá potřebám města,“ vyjádřila se starostka Žatce Zdeňka Hamousová.

Nejmenší sbor pak mají Postoloprty, kde slouží jen sedm strážníků. Jeden z nich je pověřen řízením. Nejmenší městská policie stojí také nejméně peněz. „V rozpočtu na rok 2011 se pro městskou policii počítá s částkou 3,6 milionu korun,“ uvedl Miroslav Solar, postoloprtský místostarosta.Ani v Postoloprtech pak neplánují žádné změny. Žádné rušení, ani rozšiřování, podobně jako v Lounech i Žatci. „S rozšířením, ani omezením městské policie se v tuto chvíli nepočítá,“ dodal Solar.