Strážníci lounské městské policie v minulých dnech dvakrát zasahovali na tamní radnici. V obou případech zpacifikovali muže, kteří slovně útočili na úřednice. V pondělí došlo k incidentu na sociálním odboru, ve středu na stavebním úřadě.

První incident se odehrál po té, kdy se úřednice sociálního odboru marně snažila vysvětlit 48letému muži z Loun, že jeho dcera byla umístěna do ústavu na základě rozhodnutí soudu. Muž úřednici hrubě napadal a urážel, proto přivolala hlídku strážníků. „Strážníkům muž na místě sdělil, že se zde šetří trestný čin a on čeká na příjezd státní policie, kterou si sám přivolal z důvodu podání trestního oznámení,“ uvedl Miloslav Malý, zástupce ředitele Městské policie v Lounech.

Strážníci muže vyzvali, aby kancelář opustil a vyčkal do příjezdu hlídky Policie ČR na chodbě. To odmítl. „Nereagoval ani na opakovanou výzvu, že bude použito donucovacích prostředků. Strážníci proto museli použít hmatů a chvatu a muže vyvedli na chodbu, kde muž dále čekal na židli,“ dodal M. Malý. Strážníci jej seznámili, že se dopustil přestupku neuposlechnutí výzvy úřední osoby. Zároveň sdělili pracovnici radnice, že může podat ke správnímu orgánu na muže, který ji hrubě urážel, návrhový přestupek.

Podobný případ se odehrál o dva dny později na lounském stavebním úřadu. Pracovnice zavolala strážníky kvůli 51letému muži z Prahy, který přechodně bydlí v Panenském Týnci. Ten rovněž na úřednici křičel a hrubě ji urážel.

„Strážníci muže vyzvali, aby se uklidnil a předložil občanský průkaz. Na to nereagoval. Pokračoval v urážkách a mobilním telefonem volal na Policii ČR. Křičel, že nic ukazovat nebude, že na to strážníci nemají právo. Na další výzvu, že může být použito donucovacích prostředku k zajištění předvedení na Policii ČR, nereagoval a z místa chtěl odejít. Strážníci proto použili donucovacích prostředků, hmatů a chvatů. Protože se muž stále aktivně bránil, strážníci mu nasadili služební pouta,“ popsal případ M. Malý. Na místo se dostavila hlídka Policie ČR, které předložil občanský průkaz a která si případ převzala.

Strážníci na místo přivolali záchrannou službu, její lékař muže před budovou úřadu prohlédl.