Městská policie v Žatci se bude potýkat s nedostatkem strážníků dál. Do výběrového řízení se sice přihlásilo 11 zájemců, k městské policii nastoupí ale pravděpodobně jen jeden z nich. Ostatní museli být z různých důvodů odmítnuti. Podstav strážníků u městské policie tak bude pokračovat.

Ze tří prošel psychotesty jen jeden uchazeč

„Do výběrového řízení se přihlásilo celkem 11 zájemců, z nich devět podstoupilo fyzické testy a pohovory. Z nich jsme vybrali tři, dva ale neprošli psychotesty. Uspěl tedy jen jeden uchazeč, který by měl k městské policii nastoupit 1. října," sdělil Miroslav Solar, ředitel Městské policie v Žatci.

Tento nováček ještě ale půjde na několik týdnů do kurzu pro strážníky. Pokud zvládne závěrečné zkoušky, městskou policii v Žatci posílí v druhé polovině listopadu.

Nedostatek strážníků u městské policie v Žatci se tak přehoupne i do příštího roku. Aktuálně jich chybí pět, pokud zmíněný vybraný člověk nastoupí, budou u žatecké městské policie volná čtyři místa. „Chceme jít cestou kvality, tedy nebudeme brát lidi hned za každou cenu. Věřím tomu, že volná místa postupně zaplníme, chceme ale nabrat kvalitní lidi," sdělil M. Solar.

Jen tři lidé ve směně

Městská policie v Žatci má aktuálně pro službu 20 strážníků. Stává se, pokud má někdo dovolenou nebo je nemocný, že jsou ve službě na směně jen tři strážníci. Jeden je na služebně, zbylí dva jako hlídka v terénu. A to je pro město velikosti Žatce málo.

Přes problémy s personálním stavem počet přestupků na úseku veřejného pořádku, které strážníci v Žatci řešili, v červenci meziměsíčně stoupl. Jde hlavně o přestupky, jako je třeba rušení nočního klidu nebo porušování veřejných vyhlášek. „V současné době už řešíme víc přestupků na úseku veřejného pořádku než v dopravě. Je to v souladu s mou vizí, se kterou jsem do vedení městské policie přišel," sdělil M. Solar, který žatecké strážníky řídí od počátku léta letošního roku. „Hlavní, na co bych se chtěl na pozici ředitele městské policie v Žatci zaměřit, je dodržování veřejného pořádku. Všichni víme, jaké tady máme problémy v sociální oblasti a právě na dodržování veřejného pořádku by se měli strážníci ve své pochůzkové činnosti zaměřit," řekl tehdy zastupitelům, kteří ho jmenovali do funkce.

Strážníci v Žatci už třeba vůbec nevyužívají tzv. botičky pro špatně zaparkovaná auta. Řešení tímto způsobem je pro městskou policii časově náročné. Řidiči, kteří se takto proviní, se musí dostavit k vyřízení přestupku na služebnu městské policie.