Šest měsíců je ve funkci ředitele městské policie v Žatci Zdeněk Kubiska. Loni v prosinci vystřídal Jiřího Štorka. Co změnil? Je v Žatci bezpečno? Jaké jsou další plány městské policie, bude se zaměřovat na dopravní přestupky?

Je v Žatci nějaké místo, kterému je lepší se vyhnout?
Myslím, že ne.

Problémy ale jsou.
Problémová místa samozřejmě jsou, ale snažíme se je mít pod kontrolou. Nikde ale není taková situace, aby se tam nemohlo běžně chodit.

Co hloučky posedávající a povykující například na Kruhovém náměstí nebo jinde po městě. Maminka s kočárkem pomalu aby se na některých místech bála projít.
Víme o tomto problému. Strážníci mají opět pokyn, se těmto místům více věnovat, provádět tam kontrolu co nejčastěji. To je jediná cesta jak na takových místech zvýšit bezpečí. Uvedené skupinky pak nebudou mít důvod se tam zdržovat. Myslím, že se nám to postupně daří zlepšovat.

Strážníkům v Žatci šéfujete už šest měsíců. Co se povedlo a naopak, co nepovedlo?
Například se nám povedlo, i když to na první pohled není možná pro veřejnost tolik viditelné, zkvalitnit spolupráci operátorů městského dohlížecího systému a hlídek v terénu. Daří se nám více využívat informace, které máme z kamer, lépe je využíváme.

A nepovedlo?
Ještě pořád nejsem zcela spokojený s viditelností strážníků v ulicích. Moje představa je, že strážník by měl být co nejvíce vidět jako pěší hlídka. S ohledem na početní stav i další úkoly, které plníme a kterých je poměrně mnoho, se nám to zatím nedaří úplně podle mých představ. Určitě na tom budeme chtít zapracovat, abychom byli lidem co nejblíže. Aby strážníci řešili problémy s lidmi na ulici. Na pěšího strážníka se lidé snadněji obrátí než na autohlídku.

Pomohou cyklohlídky?
Cyklohlídky nám hodně pomohou. Strážník na kole je více v kontaktu s lidmi, zároveň ale obsáhne daleko větší lokalitu než pěšky.

Co brání vyslání více uniforem do žateckých ulic?
Máme spoustu jiných úkolů, dohlížíme na celou řadu věcí po celém Žatci. Strážníci ale také čerpají dovolené nebo náhradní volno, absolvují odborné kurzy a podobně. Takže zase jsou oslabené směny. Mohu ale slíbit, že se budeme snažit, aby strážníci byli v ulicích více vidět.

Dříve existoval v Žatci plán, v některých městech dokonce funguje, který počítal s tím, že by každá lokalita měla svého strážníka, pochůzkáře, kterého by každý znal a který by měl na starost několik ulic. Tato varianta ale pokaždé narazila na počet policistů. Ten by musel rapidně narůst, a tím také na finance.
Také jsem se o tuto představu zajímal, když jsem nastoupil. Ale při momentálním personálním obsazení, rozpočtu a počtu úkolů, které plníme, toto nelze realizovat.

Kolik by to stálo?
Tato varianta by byla velmi nákladná. Zahrnovala by nejen navýšení počtu strážníků, ale zároveň i další navýšení provozních nákladů. Například, kdybychom Žatec rozdělili na čtyři oblasti, ideální by samozřejmě bylo daleko více částí, to jsou čtyři strážníci na pěší hlídku, vše po třech směnách, k tomu plníme další úkoly autohlídkou, někdo musí plnit úkoly stálé služby. Dohlížíme na městský majetek, různé zamykání a odemykání prostorů a objektů, dohled při různých akcích. Je to prostě v současné době nerealizovatelné. Snažíme se spíše zaměřit na konkrétní problémy. V případě, když je některá část města považována za problémovou lokalitu, plánujeme činnost hlídek tak, aby tam strážníci byli co nejvíce, několikrát za den. Například, když byla vyhlášena amnestie, bylo zřejmé, že propuštění se budou nejvíce pohybovat na autobusovém nádraží, na vlakovém, na benzínových stanicích, v restauracích podél těchto míst. Zareagovali jsme na to a podle ohlasů to bylo bezproblémové.

Tak jaký je plán Zdeňka Kubisky na více strážníků v ulicích?
Vím, že je pro strážníka jednodušší provádět službu jako autohlídka než pěší hlídka. Mým úkolem ale je přesvědčit strážníky, že i pěší hlídka má smysl, že to lidé ocení. Pěší hlídka může na místa, kam auto nebo kamera nevidí. Musí nás však být dostatečný počet, abychom stihli všechny ostatní úkoly.

Sbor strážníků. Jak jste s ním spokojený, chystají se nějaké úpravy? Po vašem nástupu se proslýchalo, že ne vše u strážníků klape, jak má.
Vylepšovat je vždycky co. Samozřejmě, když jsem přišel, měl jsem o některých věcech a činnostech jiné představy, než můj předchůdce nebo strážníci. Asi jsem v některých oblastech náročnější, což přináší i problémy. Například mám větší nároky na velitele směn, mají větší pravomoci při řízení výkonu služby přímo na ulici, ale zároveň chci, aby to neslo svoje výsledky. To se však nezmění ze dne na den, ale pracujeme na tom.

Začíná léto a zahrádkářská sezona. Bohužel ale nejen zahrádkářům, ale i různým lapkům.
Na zahrádky a kolonie se zaměříme. Ale abychom hlídali všechny zahrádky nepřetržitě, to není reálné. Pokud by hlídky objížděly všechny kolonie v krátkých intervalech, tak celou směnu stráví jen v zahrádkách, nikde jinde by nebyly. Samozřejmě ale budeme zahrádky pravidelně kontrolovat.

Vyprávějte to ale lidem, kteří mají opakovaně vykradené zahrádky, „uklizené nářadí", sklizenou úrodu nebo vybitá zvířata.
Chápu naštvanost lidí, rozumím tomu. Ale není prostě v našich silách tolik zahrádek obsáhnout, být tam pořád. Rádi bychom ale zahrádkáře i ostatní lidi požádali o spolupráci, společně můžeme zlodějům hodně znepříjemnit život. Nezbytná je rovněž spolupráce s Policií ČR.

Zahrádkáři tedy mají volat při podezření.
Ano. Pokud místem projdou strážníci, zloděje ani nemusí poznat. Sehne se nad záhonek a nepoznáte ho. Pokud mají ale lidé z kolonií nějaké poznatky, podezření, ať nám je sdělí. Upozorní nás třeba na neznámé lidi, kteří si zahrádky obhlížejí. Když budeme mít informace, budeme vědět, v jakých časech tam jsou, je snazší je chytit. Nahodile je pravděpodobnost malá.

Lidé nadávají, že policie nic nevyřeší. Na druhou stranu ale nic nehlásí a nespolupracují.
To je problém. Lidé nadávají, ale bez informací a spolupráce s lidmi se toho dá dělat málo. Proto žádám veřejnost o spolupráci. Naší další prioritou budou přes léto i dětská hřiště. Děti a mládež budou déle venku, v létě tam bývají problémy, na to se chceme také zaměřit.

Chystá se rozšíření kamerového systému?
Máme příslib na jednu mobilní kameru z dotací. Ta by hodně pomohla, budeme moci pružněji reagovat na problémová místa, dá se přesouvat.

Co dopravní přestupky a pokuty. Proč je podle vás mezi lidmi zakořeněné, že strážníci jsou „dobří" jen na pokuty?
Nevím a určitě to není pravda. Plníme mnoho úkolů. Řešení dopravních přestupků rozhodně není v mých očích prioritou. Byla to i součást mojí koncepce ve výběrovém řízení, řekl jsem to i strážníkům. Drtivou většinu lidí daleko více „pálí" to, co se děje na dětských hřištích, jak se chovají „pejskaři", jaká je bezpečnost ve městě, rušení nočního klidu. Není naším cílem obcházet náměstí a vybrat co nejvíce peněz z pokut. Ode mne rozhodně nikdo takový pokyn neslyšel.

Děkuji za rozhovor