Agentura Dobrý den v pátek 4. listopadu oficiálně uznala výsledky historicky prvního celorepublikového rekordu v sázení stromů, který o státním svátku 28. října uspořádala Nadace Partnerství.

Výsadeb stromů na 204 místech republiky se zúčastnilo celkem 3 892 lidí, díky nimž v celé ČR přibylo 6910 nově rostoucích stromů. Rekord, který spočíval v celkovém množství vysazených stromů a lidí zapojených do sázení v jednom dni, se tak zapíše do české databanky rekordů i nejbližšího vydání České knihy rekordů.

Cílem hromadné sázecí akce bylo připomenout význam stromů, zažít o státním svátku něco výjimečného a oslavit Den stromů i letošních 20 let Nadace Partnerství.

Více než čtyřicet lidí zasadilo kopu stromů

K rekordu přispěl i okres Louny. Celkem 43 lidí na jeho území zasadilo 60 stromů. Osm dubů letních vysadili společně například Přemysl Hautke ze sdružení Ekologické centrum Žatec a manželé Hamousovi - starostka Žatce Zdeňka Hamousová a primář chirurgie Jiří Hamous - na naučné stezce v Holedeči.

Dalších sedm dubů letních zasadili rodiče, děti, učitelky i jeden učitel ze žatecké Mateřské školy speciální u řeky Ohře v okolí mostu směrem k vlakovému nádraží v Žatci. „Již několikrát jsme vysadili za naši mateřskou školu stromy: například naposledy v Přívlakách při naší cestě na farmu. Je důležité, aby si děti vážily přírody a všeho živého, proto jsme tady,“ řekla učitelka školky Kristýna Zemanová.

Šest vrb křehkých již od svátečního pátku roste také u slepého ramene Ohře u rybníčků v Libočanech. Vysadili je tam opět členové Ekocentra Žatec ve spolupráci s Obecním úřadem Libočany.

V Lubenci na Podbořansku se do celorepublikového happeningu v sázení stromů zapojila Jana Michalcová, která s dalšími osmi dobrovolníky na vlastní zahradě vysadila třešeň a jabloň.

Ve Slavětíně se činili členové občanských sdružení Svéráz a Pro Krajinu – u křížku na cestě k menhiru pod sokolovnou vysadili lípy a habry a u sušárny švestek v sousedství hřiště ovocné dřeviny. Celkem tam poroste 37 nových stromů. „K již vysazeným stromům v sobotu 12. listopadu přibudou ještě ovocné dřeviny – původní odrůdy švestek, hrušní a jabloní. Všechno jsou to odolné semenáčky z Bílých Karpat. Akce se může zúčastnit kdokoli. Začínáme v 11 hodin u sušárny ovoce. Poděkování zaslouží městys Slavětín, pozemek pod křížkem a lípami je obecní,“ řekla Ester Polcarová z občanského sdružení Svéráz.

Rekord v sázení stromů spolufinancuje Státní fond životního prostředí České republiky a ministerstvo životního prostředí.

Alena Dukátová