Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) ve středu 18. listopadu otevřelo obchvat Sulce na Lounsku na silnici I/7 Praha – Chomutov.

Dvou a půl kilometru dlouhý úsek nové silnice byl postaven ve čtyřech pruzích, stavbaři silnici dokončili o několik měsíců dřív, než byl původní termín.

Obchvat Sulce je jedním ze souboru staveb na budoucí čtyřproudové silnici R7 Praha – Chomutov. Po jeho dokončení už řidiči po celé trase projíždějí jen jedinou vesnicí – Lotoušem u Slaného.

Výstavba nové silnice u Sulce začala na jaře minulého roku, vyšla na 715 milionů korun. „Projekt byl financován z Evropské unie, úvěru z Evropské investiční banky a byly použity i peníze z národních zdrojů,“ uvedl Jaroslav Krauter, pověřený řízením Státního fondu dopravní infrastruktury. „Je to zázrak, že se zbavíme toho obrovského provozu aut, který přes Sulec hlavně v posledních letech jezdil. Vím o čem mluvím, v Sulci bydlím,“ řekl Josef Novotný, starosta Toužetína, pod jehož správu Sulec spadá.

Obchvat Sulce je ve směru od Prahy veden nalevo od Sulce v hlubokém zářezu v terénu, přes který byl postaven most pro silnici Bedřichovice – Sulec. Nynější silnice I/7 bude zachována a převezme funkci doprovodné silnice.

Obchvat je sice postaven ve čtyřech pruzích, je veden ale jako „normální“ silnice, takže maximální povolená rychlost na něm zůstává 90 kilometrů za hodinu. Ačkoliv je na něm už umístěna mýtná brána, úsek není zatím zpoplatněn.

Silnice mezi Prahou a Chomutovem má být v budoucnu postavena na čtyřpruh celá. V září byl otevřen šestikilometrový úsek na Žatecku mezi Bítozevsí a Vysočany. Na něj má navázat v nejbližších letech výstavba dvou dalších úseků ve směru na Chomutov. Jedná se o stavby Vysočany – Droužkovice a Droužkovice – Nové Spořice. „Na stavbu Vysočany – Droužkovice peníze jsou, bude rovněž financována z evropských peněz. Na stavbu Droužkovice – Nové Spořice zatím ne, financování zatím dořešeno není,“ řekl Alfred Brunclík, generální ředitel ŘSD.

Faktický začátek další stavby

„Zítra, v pátek 19. listopadu, na stavbě Vysočany – Droužkovice začneme skrývat vrchní hlínu, aby archeologové mohli přes zimu provést svou práci a na jaře se pustíme do vlastní stavby,“ sdělil Jaromír Pešek z firmy Eurovia, která spolu s lounskými Ekostavbami obchvat Sulce postavila. Obě firmy spolu s Metrostavem budou stavět i silnici v délce 9,4 kilometru mezi Vysočany a Droužkovicemi.

Kdy se budou stavět další úseky na R7 je nejasné. ŘSD sice pracuje na přípravě staveb, chybí ale peníze. Silnice R7 totiž vypadla z projektů, které mají být financovány z Evropské unie. „Co se týká dostavby celé R7 nemohu dát žádný optimistický termín. Všechny peníze z Evropské unie jsou připravené na jiné projekty. Ale jednáme o dalších způsobech financování,“ vyplynulo ze slov Alfreda Brunclíka.