Více svateb, znovu divadlo, koncerty, večerní prohlídky a další spoustu plánů má na novou sezonu kastelánka zámku v Krásném Dvoře Michaela Hofmanová.

I když se zámek před několika týdny uložil k zimnímu spánku, práce je tam dost.

Úklid, opravy, ale hlavně plány na další turistickou sezonu zaměstnávají v těchto dnech zaměstnance krásnodvorského zámku. Také letos tam „obsloužili“ přes deset tisíc návštěvníků. „Letos k nám zavítalo 11 032 lidí. Je to mírný pokles proti loňskému roku,“ vypočítává kastelánka Michaela Hofmanová.

Také památky ale zasáhla krize, menší návštěvnost hlásí na více hradech a zámcích. „Lidé více volí levnější památky,“ myslí si kastelánka.

Už druhým rokem se na zámku v Krásném Dvoře také oddává. Letos byly tři svatební termíny a devět obřadů. „Rádi bychom termíny na příští rok rozšířili o dva dny,“ plánuje Hofmanová.

Od příchodu nové kastelánky před dvěma lety je na zámku o poznání živěji než za jejího předchůdce. „Rozšířili jsme letos opět nabídku kulturních akcí. Sezonu jsme zahájili novou akcí Procházka staletími, v květnu proběhl koncert, v červnu byl u nás nejen dětský den, ale také pohádka na konec školního roku,“ uvedla M. Hofmanová.

Novinkou byl adventní jarmark

„V červenci, srpnu, září a říjnu probíhali už oblíbené letní divadelní představení a Krásnodvorské koncerty pozdního léta. Na závěr sezony jsme připravili večerní prohlídky a nově také adventní jarmark. Doufám, že se z toho stane tradice, zájem lidí byl obrovský,“ pokračovala kastelánka.

A plány na příští rok? Je jich mnoho, některé jsou zatím tajné. „Chceme opět uspořádat úspěšné akce jako v letošním roce a chystáme i nějaké novinky, zatím si je ale necháme pro sebe. Až bude jasné, co se povede zorganizovat, určitě návštěvníky pozveme,“ dodává zámecká paní Michaela Hofmanová.