Kuchař David Fárka a servírka Dita Šefčíková ze žatecké restaurace Václavka připravili hostům o víkendu slavnostní Svatomartinské menu – jeho hlavní část tvořila husí roláda s játrovou nádivkou, karlovarský bylinkový knedlík, brusinkové červené zelí a k zapíjení martinské víno. Z husy byla v menu též hustá polévka – husí kaldon s noky.

Právě husa je v českých zemích tradičním pokrmem na svátek svatého Martina, podává se buď pečená, nebo ve formě rolády. Svátek se slaví už od středověku, tento den podle encyklopedií čeledi obvykle končila roční sezonní služba na statcích a vesele se slavilo. Tradičním pokrmem byla husa a víno, což se u nás hojně obnovuje v posledních letech.

Stovky českých a moravských restaurací připravily na víkend slavnostní svatomartinské menu, vinaři zase v neděli otvírali Svatomartinské víno – to je první ochutnávka vína z nového ročníku, tedy vyrobeného z letošní úrody.