Osud pěti železničních tratí na severu Čech je stále nejasný. Dvě z nich už Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) předala do správního řízení o zrušení, o osudu tří zatím nerozhodla. Nejblíže zrušení jsou tratě Libochovice – Straškov a Most – Libčeves – Lovosice, o převzetí obou už ale projevily zájem různé spolky.

Překvapivý zájem je především o takzvanou Švestkovou dráhu z Čížkovic do Obrnic, na níž v létě jezdí turistické vlaky z Mostu do Litoměřic a jezdí po ní občas i nákladní vlaky společnosti Unipetrol; za loňský rok jich projelo podle statistiky SŽDC celkem 54. Zájem o trať projevil jak svazek místních obcí, který se na financování turistické dopravy podílí, tak i sdružení Zubrnická museální železnice (ZMŽ). Nadšenecký spolek, který provozuje vlastní trať v Českém středohoří, na Švestkové dráze jeden rok zajišťoval dopravu, pak ale odešel. Kvůli zájmu obou z nich by se mělo řízení o zrušení tratě přerušit.

O další tři ohrožené lokálky zatím zájem nikdo neprojevil, i když správní řízení o jejich zrušení ještě nezačalo.

K mání jsou zatím tratě z Rumburka do Jiříkova nebo soustava tratí mezi Kadaní, Kašticemi na Podbořansku a Doupovskými horami, které využívají mimo jiné armádní transporty a jezdí na ní turistické vlaky.