Jednoho z problémových domů hrůzy se zbavily Sýrovice. Vedení Podbořan, pod jejichž správu obec patří, odmítlo opakovaně dávat miliony do oprav zdevastovaných budov, jejichž obyvatelé dlužili na nájmech. První demolice proběhla na začátku letošního roku, k zemi má jít v budoucnu podle plánů i další dům.

Kdo někdy projížděl Sýrovicemi na silnici Žatec - Plzeň, ty totálně zdevastované „domy" dobře zná. Bytovky kousek od hlavní silnice jsou bez oken, dveří, průhledné, radiátory jsou vytrhané, byty úplně zničené. Přitom podbořanská radnice před několika lety domy kompletně a nákladně zrekonstruovala. Nyní už ale vedení města došla trpělivost a rozhodlo se neutěšenou situaci v Sýrovicích řešit.

Peníze na demolici se našly až nyní

„Rádi bychom ze Sýrovic opět udělali dobrou adresu pro bydlení. V budoucnu by na místě, kde jsou dnes problémové bytové domy, mohly vzniknout stavební parcely a pěkné rodinné domky. Věřím, že až se vyřeší problémy v Sýrovicích, že o pozemky tam bude zájem," představil plán Podbořan ve vesničce kousek od města starosta Radek Reindl.

A tak se rozhodlo o demolici prvního z domů. Zastupitelé jeho konec schválili už v roce 2013, peníze se v rozpočtu našly až nyní. Demolice prvního z domů stála zhruba 700 tisíc korun a výběrové řízení na její provedení vyhrála firma Brabec Amigo Louny. Letos byla zdemolována jedna polovina prvního bytového domu ve směru od Podbořan. Druhá polovina je soukromá, ta zůstane. Se soukromou částí domu navíc nejsou takové problémy.

Pokračovat s demolicemi by se ale v budoucnu mělo v případě druhého zdevastovaného domu. „V budoucnu pravděpodobně přistoupíme ke stejnému řešení i u druhého domu, musíme ale počkat, až vyprší podmínky dotace, za kterou se před lety domy opravovaly," řekl Radek Reindl.

Sýrovice jako místo pro žití

Proti demolici vystoupil před dvěma lety na podbořanském zastupitelstvu Lumír Šopf. Myslí si, že by radnice měla domy opět zachraňovat, že by se neměla zbavovat majetku. „Rozumné by bylo domy zachránit, dosáhnout na dotace na opravu. Proč se to nedá dohromady, můžou se tam pak nastěhovat nějací pořádní nájemníci. Město se má o svůj majetek starat a ne jej bourat. Budeme v budoucnu bourat všechny problémy?" ptal se. Nesouhlasila s ním ale tehdy většina městských poslanců, nesouhlasí ani dnes, další opravy se zdají jako zbytečné plýtvání penězi. „Někdy se člověk může snažit do roztrhání těla, ale když není odezva na druhé straně…," měl jasno Josef Čerňanský, radní a bývalý starosta Podbořan.

I kdyby radnice problémové domy v Sýrovicích opět opravila, existují obavy, že do lokality by nikdo nechtěl jít bydlet. 

Problémy s nepřizpůsobivými občany, kteří dlouhodobě neplatí nájem, přitom v Sýrovicích řeší už řadu let. Vznikla tam problémová sociálně vyloučená lokalita. Oficiálně v městských domech už nikdo nebydlí, občas tam ale někdo přebývá.

Bývalí nájemníci, kteří domy doslova rozebrali, dluží městu miliony korun na nájemném. Byli vystěhováni, ale město nemá příliš možností, jak vymoci dluhy. „Pokud bychom tam dali opět peníze, okrádali bychom o ně ostatní občany, kteří řádně platí nájem. Dávat tam znovu a znovu miliony je nesmyslné," řekl už při rozhodnutí o demolici starosta Reindl.