Kdo si chce pohladit medvěda? Tato neobvyklá otázka zazněla v úterý 6. července na letním táboře v Žerotíně.

Za dětmi tam totiž přijel chovatel Jaroslav Káňa z Veletic se svým Jerrym. A to je medvěd vskutku se vším všudy.

Letní dobrodružství si v těchto dnech na tradičním táboře užívá pouhých dvaadvacet dětí. Před jeho začátkem se totiž rozšířila fáma, že se letos nekoná, a nejistí rodiče zřejmě poslali své ratolesti jinam. Neznamená to ale, že by se táborníci v menším počtu hůř bavili – spíše naopak. Školení vedoucí na ně mají mnohem více času a omladina se může pustit i do aktivit, při kterých by byla ve větším počtu prakticky neuhlídatelná. „Líbí se nám tu, to koupání a vůbec všechno,“ shodli se táborníci.

Úterní odpoledne patřilo poučení a opravdu zajímavému zážitku. Chovatel J. Káňa přivedl skutečného živého medvěda. Podívat se přišli i lidé z vesnice. Spolupráci s místními si pořadatelé tábora nemohou vynachválit, tak je na ukázku pozvali také. Zatímco chlupáč odpočíval na trávníku, děti se dozvěděly, kolik má takový medvěd zubů, co jí, jaké má zvířecí příbuzné… Zkrátka všechno, co se o takovém medvědovi dá vědět. A pak to přišlo. Každý kdo chtěl, mohl si Jerryho pohladit. Nejen dětem se rázem rozzážily oči a nebyl snad nikdo, kdo by této jedinečné příležitosti, pohladit si živého medvěda, nevyužil.

Jaroslav Káňa přivezl ze svého království také roztomilé koťátko, pouze několik týdnů starého ocelota. Krátce ho přihlížejícím ukázal a nadšení neznalo mezí.

Hledá se Indiana Jones

Tábor v Žerotíně, pořádaný o.s. KOVO Šroubárna Žatec, má před sebou ještě více než týden, ve kterém si děti užijí ještě mnoho zajímavého. Celým během prostupuje formou celotáborové hry legenda o Indiana Jonesovi. Známého hrdinu totiž kdosi zajal a děti ho musí prostřednictvím plnění úkolů najít a osvobodit; chybět nebude také bájný poklad. Za sebou už mají například oblíbené hry a diskotéky, promítání filmu právě s Indiana Jonesem a hlavně hodně koupání. V pondělí tam zavítala zábavná show klauna Kristyána a jeho sličné zpěvačky.

Letos má omladina pro svá dobrodružství ještě lepší zázemí, než tomu bylo v minulosti. „Podařilo se nám položit část nové střechy na hlavní budovu a také zrekonstruovat sprchy. Prozatím celou polovinu,“ uvedl Otakar Baroch, šéf tábora. Úpravy před začátkem léta přišly na 52 tisíc korun, převážnou část pokryli přátelé dětí svépomocí, další prostředky budou ale ještě potřeba.

ŽATECKÝ A LOUNSKÝ DENÍK JE NA FACEBOOKU! STAŇTE SE FANOUŠKEM!