Hry, opékaní buřtů, soutěže, nebo i vojenský výcvik. Tak vypadá pobyt dětí na letním táboře v Žerotíně. Pobyt organizuje žatecký Dům dětí a mládeže. „Staráme se o 140 dětí a snažíme se jim připravit co nejzajímavější program. Měli jsme tu například skákací hrad, ukázku zbraní, to se líbilo hlavně klukům, děti mají rádi také diskotéky,“ přiblížila program Marta Kačenáková, hlavní vedoucí a pracovnice Domu dětí a mládeže v Žatci.

Armádní výcvik nebo život ve středověku

Pro letošní rok připravili vedoucí dva samostatné programy. Zájemci starší 13 let jsou v army–soft táboru. Pro ostatní je připraven program odehrávající se ve středověku. „Napsali jsme legendu Záchrana kněžny Kunhuty. Děti jsou rozdělené do čtyř skupin, které soupeří mezi s sebou. Na konci pobytu se vydáme na pochod k hrádku, kde se dětem zjeví kněžna Kunhuta,“ řekla Marta Kačenáková.

Den začíná dětem v půl osmé ráno. „Budíček je v 7.30, následuje snídaně a úklid chatek a dopolední program. V poledne je oběd, odpočinek a odpolední program, v 19 hodin mají děti večeři a večerka je ve 22 hodin. Všechny děti dostávají ještě během dne svačinu,“ informovala vedoucí. Nejmenším dětem se líbí hry. „Jsem na táboře poprvé a moc se mi tu líbí. Nejradši mám, když honíme kluky. Jenom ráno se mi moc nechce z postele,“ prozradila osmiletá Markéta Hassmanová.

Děti pomáhají hlídat praktikanti. „Na letní tábory jezdím pravidelně a letos jsem jela poprvé jako praktikantka, která pomáhá vedoucím hlídat děti. Ve skupině mám dvanáct dětí, hlavně dívek. Vymýšlíme různé hry a zábavu,“ řekla Eliška Tenglerová. Pozemek pod letním táborem v Žerotíně spravuje společnost Kovo Žatec.

Děti jsou ubytovány ve čtyřlůžkových chatkách. „Tábor vznikl v roce 1953. Díky dotaci zde vyrostly v roce 1984 dřevěné chatky. Letos jsme natáhli vodovodní řad, protože studny již nestačily. V současné době sháníme finanční prostředky, které bychom mohli využít na budoucí údržbu areálu,“ dodal pro náš deník Otakar Baroch, předseda odborové organizace Kovo Žatec.