První hala, která ve městě slouží od roku 2010, se od podzimu do jara tyčí nad dvojicí kurtů s umělou trávou. Nákup druhé haly bude další investicí do rozvoje areálu největší tělovýchovné jednoty v Žatci.

Zastupitelé rozhodli, že město klubu půjčí na halu tři miliony korun s roční úrokovou sazbou půl procenta. Sportovci musí peníze splatit během šesti let v půlmilionových ročních splátkách.

Rozšíření areálu je potřebné kvůli rozvoji tenisové akademie pro mládež. Peníze chtějí tenisté využít také na výstavbu zcela nového, v pořadí už šestého kurtu. „Tenis se v Žatci stává čím dál tím rozšířenějším sportem. Máme 120 dětí. Během roku hrajeme sedm měsíců v hale, pět venku. Současná hala kapacitně nestačí, další je pro nás nezbytností,“ připomněl člen vedení tenisového klubu Vladimír Richter.

Lounské vábení.
Místní piva na Vábení letos nebudou. Monopol drží Heineken

V současné době je v tenisovém areálu pět kurtů. Dva s umělou trávou a tři antukové. „Pokud chceme hrát vyšší soutěže, potřebujeme čtyři antukové kurty,“ vysvětlil Richter potřebu šestého hřiště. Půjčka od města by podle jeho slov měla pokrýt celé náklady na výstavbu kurtu i na koupi haly.

Tenisté zabírají parkovací místa

Na čtvrtečním jednání zastupitelů, kde se o půjčce jednalo, se na tenisový klub snesla vlna kritiky. Obyvatelé domů ve Studentské ulici, které stojí naproti areálu kurtů, si například stěžovali, že nemají kde parkovat. „Žití v ulici se stává nepříjemné, aut se tam pohybuje čím dál tím víc. V době, kdy rodiče do areálu vozí děti, je tam naprosto plno,“ uvedla Ilona Špínová, předsedkyně společenství dvou bytových domů ve Studentské ulici.

Ilona Špínová vyzvala město, aby situaci s parkováním v rámci chystané rekonstrukce ulice řešilo. „Parkováním v místě se zabývala dopravní komise. Je zpracována studie, nyní se bude řešit projektová dokumentace,“ vysvětlil zastupitel a člen komise Jan Novotný.

Městské divadlo Žatec
TIP NA VÍKEND: Oslavy žateckého divadla pokračují hudbou Pink Floyd i B. Smetany

Kvůli dopravě a rozšíření parkování v této části Studentské ulice město před pár lety zavedlo jednosměrný provoz. „Zakázat vjezd do ulice nemůžeme. Další možnosti necháme na odbornících,“ řekla starostka Zdeňka Hamousová.

TJ Žatec s pětistovkou členů připravila před několika lety rozsáhlý projekt na rekonstrukci svého sportovního areálu. Po změně dotačních podmínek ho rozdělila na několik etap. První, která proběhla na přelomu roku, se týkala výstavby nového zázemí pro tenisty. Na místě starých kabin vyrostla sestava mobilních buněk, město na to dalo jednotě více než čtyřmilionový dar. Dalším krokem je výstavba šestého tenisového kurtu a pořízení druhé nafukovací haly, třetí etapa spočívá v rekonstrukci umělého povrchu hřiště na národní házenou. „Letos na něm hrajeme 13. rokem, životnost povrchu končí. Jeho výměnu bychom chtěli provést v příštím roce, náklady odhaduji na jeden a půl milionu. Požádáme o dotaci kraj nebo stát,“ uvedl předseda TJ Žatec Josef Popelka.

Další etapu projektu, úpravu diváckého zázemí u hřiště na házenou, jednota zatím odložila.