Nepříjemnou zkušenost znají hokejisté ze zimního stadionu v Lounech. Když skončilo utkání a oni se šli v šatnách vysprchovat, najednou přestala téct teplá voda. Začala se totiž napouštět rolba na úpravu ledu, která „sebrala“ téměř celý tlak ve vodovodním systému.

S tím je ale konec, problém vyřeší současné úpravy v objektu zimního stadionu. Součástí je i výměna rozvodů vody. „Tak snad už klukům poteče teplá voda a nebudou muset čekat, až rolba napustí vodu,“ uvedl David Sedláček, trenér lounské hokejové mládeže.

„Dřív byla na stadionu jedna větev; když se napouštěla rolba, ve sprchách byl slabý tlak teplé vody. Teď bude zvlášť přívod vody pro rolbu a druhý přívod do sprch. Bude to tedy už v pořádku,“ sdělil Radek Příhoda, ředitel Správy sportovních zařízení města Loun (SSZML).

Domov pro seniory U Pramene Louny
V Lounech začala rekonstrukce vybavení domova pro seniory

Úprava rozvodů vody je jen jednou z částí nynějších rozsáhlých oprav na zimním stadionu v Lounech, kterou zajišťuje jeho vlastník – město Louny. „V červnu proběhla výměna plynových kotlů, které vytápějí místnosti pro vedení klubu a šatny na stadionu. Nyní probíhá kompletní výměna rozvodů vody a kanalizace v celém objektu. Tuto akci jsme rozdělili do tří etap. První proběhne letos v létě, druhé dvě v příštím roce,“ informovala Blanka Sunkovská, vedoucí odboru správy majetku lounské radnice. V příštím roce se bude dělat rekonstrukce rozvodů kolem ledové plochy a v budově s občerstvením.

Lepší zázemí

Součástí nynějších prací je i výměna nových obkladů a dlažeb. „Sportovci i bruslící veřejnost určitě ocení lepší zázemí. Nově opravené jsou sociálky a šatny včetně skříněk,“ dodal Radek Příhoda.

Všechny úpravy mají skončit v srpnu, aby v závěru měsíce mohla začít příprava na novou sezonu – tedy hlavně výroba ledové plochy. Bruslaři pak vyjedou na led poprvé v září.

Potravinová sbírka. Ilustrační foto.
Chystá se potravinová sbírka, zapojí se opět i obchody z okresu Louny

A právě ledové plochy se týká další investice, kterou město Louny chystá na zimním stadionu v příštím roce. Počítá se se změnou systému chladícího zařízení.

Zimní stadion v Lounech se začal stavět v první polovině šedesátých let 20. století. Nejprve vyrostl odkrytý zimní stadion s umělou ledovou plochou. Použitou technikou, tedy vytvořením plochy, na které jsou položeny polyetylenové trubky pouze v písku, byly Louny vůbec prvním zimním stadionem nejen v rámci tehdejšího Československa, ale v celé střední Evropě.

K zastřešení lounského zimního stadionu došlo až v letech 1983–85. Hlavní střešní nosníky tvoří díly z rozebraného tramvajového mostu přes Vltavu v Praze-Tróji.

Na zimním stadionu mají své zázemí hokejisté HC Slovan Louny od nejmenších hráčů až po dospělé, trénují tam mladé krasobruslařky, probíhá tam škola bruslení. Pravidelně se koná veřejné bruslení.

Veslařský klub Ohře v Lounech
Lounské veslařské naděje vybojovaly zlato a tři bronzy