Teplárny společnosti Energie Holding a.s., která zásobuje teplem obyvatele, nemocnice a firmy v Lounech, Litoměřicích a Mimoni, prošly v létě rekonstrukcemi i revizemi. Nyní jsou připravené na začátek topné sezony.

„Investovali jsme nemalé finanční prostředky do rekonstrukce tepelných zařízení. Cílem všech investic je snížit ztráty, zvýšit energetickou účinnost provozovaných zařízení a tím zajistit konkurenceschopnost soustav. Hlavním cílem nadále zůstává péče o odběratele, kterým se novými investicemi snažíme maximálně zajistit stabilitu ceny,“ uvedl Bohumír Fíla, předseda představenstva firmy.

Tvrdí, že jeho firmě jde hlavně o udržení ceny. „Investicemi se snažíme snižovat ztráty, a tím částečně eliminovat nárůst vstupních nákladů,“ říká předseda představenstva. Výslednou cenu pro zákazníka nejvíc ovlivňuje cena vstupních paliv a také jejich kvalita. „Nechceme se vázat jen na jedno palivo. Například v Lounech se snažíme vybudovat systém na mazut a plyn a v budoucnu provozovat vždy to palivo, které bude levnější. Podobné řešení připravujeme i v Litoměřicích,“ říká Bohumír Fíla.

V Lounech společnost na začátku roku uvedla do provozu novou plynovou kotelnu v sídlišti 28. října, která nahradila starý uhelný kotel společnosti Praga. „Myslím, že občanům se už v této lokalitě lépe dýchá,“ míní předseda představenstva. V Lounech začali s výstavbou plynových kogeneračních jednotek, které vyrábějí elektrickou energii nejefektivnějším způsobem. Zároveň připravují ostatní kotle na to, aby byly schopné kromě mazutu spalovat i plyn.

Kouřící komín má vyřešit moderní hořák

„I nám vadí, že vlivem kolísání kvality mazutu se někdy kouří z komína. Chceme to odstranit. Proto do nové topné sezony chceme na hlavní kotel instalovat moderní hořák. Ještě letos bychom rádi stihli propojení soustav dvou kotelen na sídlišti Nad Tratí a tím zefektivnili celou výrobu tepla v Lounech,“ říká Bohumír Fíla.

V Mimoni na Českolipsku připravuje Energie Holding rozsáhlou investici na příští rok: zastaralou část topné soustavy na sídlišti nahradí moderní systém s nízkými ztrátami. V Litoměřicích zahájili obměnu všech technologií okamžitě po převzetí zařízení v roce 2007. Poslední novinka, kterou firma chystá, bude společná pro všechna tři města. Jde o dvousložkové vyúčtování tepla.

„Zákazník lépe uvidí naše náklady. V první složce budou naše náklady na provoz, údržbu a opravy a druhá složka se bude odvíjet od ceny nakupovaných paliv,“ tvrdí Bohumil Fíla.