VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Test: Polovina gothajů má málo masa, některé obsahují zakázaný separát

Severní Čechy - Gothajský salám s cejchem dělnické svačiny a laciné uzeniny se pyšní dlouholetou tradicí, ne vždy je ale kvalitní. Spotřebitelský časopis dTest poslal do laboratoře dvanáct vzorků těchto měkkých salámů, aby prověřil jejich kvalitu.

13.5.2018
SDÍLEJ:

Gothaj, ilustrační fotoFoto: Rancherské speciality

Více než polovina v nezávislém testu propadla kvůli problémům s množstvím nebo kvalitou použitého masa. Ve dvou případech dTest byl dokonce přítomen i zakázaný separát.

„Sedm z dvanácti testovaných gothajských salámů klame zákazníka. Dva gothaje, konkrétně Bivoj a Zeman, obsahovaly méně masa, než slibovaly na obalu. Ve čtyřech dalších salámech se našla drůbeží bílkovina, ani jeden z nich ji však neuváděl na etiketě. Šlo o gothaje značek Chodura, Horeca Select z Makra, Maso uzeniny Polička a Schneider, "shrnuje výsledky testu Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest.

"Dva salámy vyrobené na Slovensku obsahovaly zakázaný separát, tedy strojně oddělené maso. Zjistili jsme to tak, že jsme v laboratoři nechali změřit obsah vápníku a kostních úlomků. Jejich vysoký obsah ukázal, že Mecom Group Gothaj ani Schneider Gothajský salám českou legislativu nedodržel,“ dodává Hoffmannová.

Ilustrační fotoČasopis dTest podrobil testování dva krájené gothaje a 10 výrobků balených vcelku. V laboratoři ověřoval obsah a kvalitu masa, tuku a soli. Podle masné vyhlášky musí gothaj obsahovat nejméně 40 procent směsi vepřového a hovězího masa a zároveň nesmí obsahovat separát.

Pomocí chemické analýzy dTest zjišťoval, kolik masa salámy obsahovaly a to, zda etikety nezatajují přítomnost sójové nebo drůbeží bílkoviny. Nechyběla ani ochutnávka a kontrola údajů na obalech.

V Německu by propadly

Vyšší obsah čistých svalových bílkovin znamená vyšší obsah masa, případně jeho vyšší libovost či nižší šlachovitost.

„Česká vyhláška se u požadavků na kvalitu měkkých salámů spokojila jen s limity pro obsah masa a tuku. Například německá legislativa je přísnější a ukládá výrobcům měkkých salámů i minimální množství svalové bílkoviny. Z našich vzorků by německým požadavkům na nejméně 7,5 procenta svalových bílkovin vyhověly pouze dva měkké salámy – Horeca Select a Chodura,“ komentuje Hoffmannová.

Obtížnou disciplínou bylo pro většinu vzorků i senzorické hodnocení, nevedlo se jim například ve zkoušce konzistence. Nejhůře si vedl 400g gothaj z Poličky, ale poznámku k nevhodné konzistenci si odnesly bez výjimky všechny vzorky. Nejčastěji hodnotitelé vytýkali mazlavost a přílišnou měkkost. Při hodnocení chuti odešlo osm výrobků se čtyřkou, mezi nejčastějšími výtkami byly štiplavá chuť a přítomnost nežádoucích příchutí.

Dřív byl chutnější

Pamětníci s nostalgií vzpomínají na to, že kdysi gothaj chutnal lépe a byl kvalitnější. „Chuť nedokážeme zpětně posoudit, ale pro porovnání obsahu se nám podařilo sehnat státní normy pro gothajský salám z let 1961, 1967 a 1978.

Předrevoluční receptury nařizovaly použití zhruba 65 procent směsi vepřového a hovězího masa, ale tehdy se jako maso označovala i surovina tučnější a šlachovitější než dnešní definované maso. Proto by 65 procent masa v receptu bylo v přepočtu zřejmě méně, než dnešních 65 procent masa uvedených na etiketě,“ vysvětluje Hoffmannová.

Navíc již na sklonku sedmdesátých let mohl gothaj obsahovat několik éček – dusitan a polyfosforečnany. O jejich přítomnosti se někdejší zákazník ani nemusel dozvědět. Na obalu ani při prodeji totiž nebylo nutné uvádět složení.

Kontrola jakosti v 60. a 70. letech byla z dnešního pohledu poněkud povrchní – sledoval se pouze obsah tuku, vody, soli, škrobu, dusitanů a senzorická kvalita. Analýzy potvrzující použití předepsaného množství masa, přítomnost separátu a drůbežích bílkovin mezi uvedenými zkouškami chyběly. Není tedy nic nového, že si uzenáři při výrobě vypomáhají éčky, tedy přídatnými látkami, aby vylepšili chuť, vůni, barvu a konzistenci salámů.

Autor: Redakce

13.5.2018 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Výroba - Výroba Pomocní dělníci ve výrobě 13 000 Kč Pomocní dělníci ve výrobě pomocný dělník ve výrobě. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 13000 kč. Volných pracovních míst: 10. Poznámka: místo výkonu práce: Tatinná 60, 438 01 Bitozeves, areál Yanfeng Cais, krátkodobé zaměstnání, požadujeme pracovitost, zodpovědnost, flexibilitu, zručnost, spolehlivost, dodržování pracovních postupů, kontakt: 775588928 od 6,00 do 12,00 hod, pros@ospro.cz. Pracoviště: Delta invest job o.z., pracoviště yanfeng cais, Průmyslová, č.p. 1060, 438 01 Žatec 1. Informace: Miroslav Pros, +420 775 588 928. Výroba - Výroba Mechanici a opraváři osobních automobilů 20 000 Kč Mechanici a opraváři osobních automobilů automechanik. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 20000 kč, mzda max. 35000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: místo výkonu práce: 5.května 2645 Louny, požadován ŘP sk. B, spolehlivost, samostatnost, stravenky, kontakt: miroslav.holub@okim.cz, telefonicky od 7,00 do 15,30 na č. 737216019,. Pracoviště: Okim spol. s r.o., provozovna louny, 5. května, č.p. 2645, 440 01 Louny 1. Informace: Miroslav Holub, +420 415 657 078. Stavebnictví - Stavebnictví Stavební a provozní elektrikáři 28 000 Kč Stavební a provozní elektrikáři elektrikář. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 28000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Místo výkonu práce: Černčice, Lenešice, požadujeme vyhlášku 50, kontakt:: m.svobodova@vejce.cz, telč. 731595927 - po-pá 6,00 - 14,30 hod. Pracoviště: Vejce cz s.r.o., pracoviště černčice, 439 01 Černčice. Informace: Marcela Svobodová, +420 731 595 927. Výroba - Výroba Kvalitáři a testovači výrobků 17 000 Kč Kvalitáři a testovači výrobků, laboranti (kromě potravin a nápojů) inspektor kvality. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 17000 kč, mzda max. 25000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: místo výkonu práce: Koito, Na Astře Žatec, náplní práce je inspekce kvality výrobku v automotive., požadujeme spolehlivost, pracovitost, manuální zručnost, ochotu se učit, znalost práce na PC, znalost českého jazyka, vhodné i pro absolventy, nabízen dobrý kolektiv, osobní přístup, možnost karierního růstu, kontakt: 773165261, olegkacubin@gmail.com. Pracoviště: Medela automotive s.r.o., pracoviště žatec, Na Astře, č.p. 3001, 438 01 Žatec 1. Informace: Oleg Kacubin, +420 773 165 261.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

V Cítolibech u Loun si v sobotu připomněli 100. výročí založení Československa.
11

FOTO: V Cítolibech k výročí republiky zasadili strom svobody

Burza klubu sběratelů pivních etiket v Lounech.
22

FOTO: Burza klubu sběratelů pivních etiket proběhla v Lounech

Vrátí se Masaryk, k nebi vyletí balonky i ohňostroje

Ústecký kraj – Sté výročí vzniku Československa oslaví region mnoha akcemi.

Postoloprtští možná získají zdarma kompostéry, rozhodne dotace

Postoloprty – Lidé v Postoloprtech možná získají zdarma kompostéry na ukládání odpadu ze zahrádek.

Rekonstrukce pomalu končí, knihovnu čeká stěhování zpět

Žatec – Městskou knihovnu v Žatci čeká stěhování zpět do budovy na náměstí Svobody, která prošla rozsáhlou rekonstrukcí.

Kam o víkendu na fotbal? Domoušice hostí v šlágru Bílinu

Lounsko - Na Lounsku diváci o víkendu krajský přebor neuvidí, Dobroměřice, Louny i Žatec totiž hrají na hřištích soupeřů. Fanoušci si ale můžou vybrat z celé řady dalších zápasů, doporučujeme například duel Domoušic s Bílinou, ktreý se v rámci I. A třídy bude hrát v sobotu od půl čtvrté. 

DALŠÍ ČLÁNKY Z RUBRIKY

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT