Zhruba osm set boroviček už putovalo v minulých dnech na předvánoční trh z plantáže stromků v Třeskonicích na Žatecku. Další stovky tam ještě čekají na zájemce. Tradičně si do Třeskonic může pro vánoční stromek přijet každý, cena je 200 korun za borovičku. Loni se na Štědrý den rozsvítil stromek z Třeskonic ve zhruba 1500 domácnostech.

„Zájemci si mohou stromek vybrat a uříznout. Pilku půjčíme a stromek zabalíme. Kdo nechce řezat, máme samozřejmě připravené už nařezané stromky," sdělil Josef Rogl ze Zahradnictví Roglovi, které plantáže se stromky u Třeskonic vlastní. „Také letos se mohou lidé na plantáži rovnou i občerstvit. Budeme nabízet kávu, čaj i svařené víno," dodala Pavlína Roglová. Prodej na plantáži začíná v sobotu 1. a končí 23. prosince.

Borovice černé vydrží až do jara

K mání jsou borovice černé, které se vyznačují tím, že uříznuté dlouho nevadnou. „Loni nám volali v březnu známí, že mají doma stále nastrojený vánoční stromek, že vůbec neopadá a je jim líto jej vyhazovat," řekla P. Roglová.

Jejich zahradnictví hospodaří na sedmi hektarech půdy kolem Třeskonic, na většině rostou stromky určené na vánoční trh. „Letos likvidujeme dvouhektarovou plantáž mezi Třeskonicemi a Liběšicemi, budeme ji úplně vyřezávat," vysvětlil Josef Rogl. Příští rok tam pak vysadí malé stromky. „Odběratelé mají zájem o pestřejší sortiment. Takže chceme vysadit kromě borovic i smrčky a jedličky," dodal.

Vysadí tedy tříleté sazenice a první stromky by se před Vánocemi mohly vyřezávat podle něj už za tři roky.