Průmyslovou zónu Triangle u Žatce čeká letos stavební ruch. Začnou se tam budovat nové továrny, rozjet se mají také práce na projektu Triangle City, „městečko" vytvoří zázemí pro provoz celé zóny.

V letošním roce se chystá zahájení stavby čtyř továren v zóně Triangle. Uprostřed zóny má začít růst obří Nexen, jedna z největších továren v regionu. Od roku 2018 se v ní mají vyrábět pneumatiky pro osobní auta. Svou továrnu chce letos v zóně stavět také další jihokorejský investor - Kiswire. Vyrábět bude ocelové dráty a kordová vlákna pro Nexen, který je využije do pneumatik. Oba investoři nabídnou stovky nových pracovních míst.

Další dva investoři, kteří chtějí letos v zóně u Žatce začít stavět, patří k těm menším a zaměstnají desítky lidí. Jde o německou firmu Schambeck, která se zabývá kontrolou kvality a funkčnosti materiálů a výrobků pro automobilový průmysl a také českou společnost H a R Komplet, jež chce v Triangle vyrábět kabelové svazky a elektrotechnické komponenty.

Kraj chce začít s budováním městečka

Ústecký kraj, vlastník průmyslové zóny Triangle, chce v letošním roce také rozjet výstavbu „městečka" s názvem Triangle City. Chystá se na pozemku o rozloze 12 hektarů uprostřed areálu. V první polovině letošního roku se plánuje zahájení výstavby inženýrských sítí a komunikací.

U samotného vjezdu do Triangle City se chystá projekt občanské vybavenosti, Jeho jádro budou tvořit moderní mobilní sestavy buněk, o jejichž nákupu od společnosti ČEZ rozhodlo zastupitelstvo Ústeckého kraje už v roce 2014. Nyní se nacházejí v areálu Elektrárny Ledvice, do zóny Triangle se mají přesunout ještě letos.

Mobilní sestavy buněk bude tvořit 10 samostatně stojících objektů ubytovny, jídelna a administrativní budova. Do administrativní budovy se přestěhuje z Údlic SPZ Triangle, příspěvková organizace Ústeckého kraje, která se o zónu stará. „Volné kanceláře a jiné prostory nabízíme k pronájmům, například investorům, kteří v průmyslové zóně dosud nemají vlastní zázemí nebo jiným službám zejména vázaným na funkčnost průmyslové zóny. Nabízí se také možnost využití volných prostor pro zdravotní, nákupní a restaurační servis," informuje organizace SPZ Triangle.

V areálu Triangle City jsou také rezervované pozemky pro výstavbu benzínové pumpy nebo požární stanice.