Desítky koledníků vyšly tento týden do ulic v rámci Tříkrálové sbírky v celém Ústeckém kraji. Tříčlenné skupinky koledníků s kasičkami mohli lidé potkávat v ulicích a ve větších městech také v obchodních centrech. Informovala o tom Radka Neprašová z Oblastní charity v Ústí nad Labem. Výtěžek sbírky je letos určen pro ženy s dětmi v nouzi nebo seniorům, rozhodli lidé z charity.

„Celých 65 % výtěžku bude použito na podporu projektů Oblastní charity Ústí nad Labem, například pro nízkoprahová zařízení pro děti, azylový dům nebo dům pro seniory," řekla pro ČTK Radka Neprašová. Zbytek výtěžku charita rozdělí na národní projekty a humanitární pomoc do zahraničí.

Azylový dům a charitní šatník

Každá pobočka Oblastní charity si ve svém regionu organizuje sbírku sama. Například v Roudnici nad Labem na Litoměřicku začala sbírka nejdříve - už v pátek 3. ledna. Tamní farní charita chce výtěžek použít na zajištění provozu azylového domu pro ženy a matky s dětmi a na zajištění provozu charitního šatníku.

V okrese Louny začala sbírka v Podbořanech, a to v neděli. Tedy den před svátkem Tří králů. Jenom na Podbořansku se například předloni ve sbírce vybralo přes 30 tisíc korun. V další Tříkrálové sbírce, spadající pod rozsáhlou farnost Liběšice u Žatce, to loni bylo dokonce přes sto tisíc.

V celé ČR chodilo letos až 40 tisíc koledníků Charity, kteří podle tradice nechávají nade dveřmi navštívených domácností podpis K+M+B. Loni se ve sbírce, která je největší dobrovolnickou akcí v ČR, vybralo rekordních téměř 77 milionů korun. Letošní čísla o darech nejsou ještě sečtena.

Tereza Malecká