Lidem v Tuchořicích na Žatecku začala tento týden z kohoutků opět téct pitná voda. Její kvalita se nedávno zhoršila, když po silné bouřce došlo ke znečištění lokálních pramenišť.

Tuchořice jsou pitnou vodou zásobovány z lokálního zdroje – vrtu a dvou pramenišť. Rozbory ukázaly, že kvalita vody ve vodovodu v obci se z hlediska hygienických norem zlepšila natolik, že ji lidé už zase mohou používat jako pitnou.

Do schránek obyvatel obce dorazil v minulých dnech leták, která oznamuje, že v Tuchořicích bude soukromá firma provádět měření a analýzu vody. Lidem nabízí, že zkontroluje vodu, kterou využívají ke konzumaci a navrhne řešení, jak případné problémy odstranit. Nabízí rozbory ze studní ale i veřejného vodovodu. Lidé za to zaplatí 400 až 800 korun, píše se v letáku.

Severočeská vodárenská společnost (SčVK) v této souvislosti oslovila obyvatele Tuchořic s tím, že rozbory vody z vodovodu jsou zbytečné a lidé by za ně neměli platit.„Společnost Severočeské vodovody a kanalizace ručí zákazníkům v Tuchořicích za kvalitu dodávané pitné vody. V současné době dodávaná pitná voda odpovídá ve všech stanovených ukazatelích platné legislativě. Není tedy nutné nechat si provádět další rozbory, za které nabízející firma požaduje 400 až 800 korun,“ uvedla Iveta Kardianová, mluvčí SčVK.

Podle ní bude v průběhu následujících dvou měsíců voda ve vodovodu kontrolována každý týden na dvou odběrových místech v Tuchořicích. Protokoly o zkoušce budou předávány starostovi obce a lidé se s nimi tak mohou sami seznámit.

Připomeňte si: Bouřka znečistila pramen, teď teče nekvalitní voda