Obec Libčeves neminete, když pojedete po silnici z Lovosic směrem na Most. Má asi pět set obyvatel a spadá pod ni dalších deset obcí. Jsou to Hnojnice, Hořenec, Charvatce, Jablonec, Lahovice, Řisuty, Židovice, Všechlapy, Sinutec a Mnichov. Dohromady má tedy Libčevesko necelou tisícovku obyvatel.

Za návštěvu tam určitě stojí barokní kostel Stětí svatého Jana Křtitele, kousek od něj na vyvýšenině stojí zámek, který ale není přístupný.

Památky i kamenná slunce
lákají turisty

Starosta Libčevse Tomáš Ekrt je starostou neuvolněným, má tedy ještě své zaměstnání. Pracuje jako profesionální hasič v litvínovské chemičce.

Zeptali jsme se ho na historii obce: „O Libčevsi se z dokumentů dozvídáme někdy kolem roku 1390. Přímo v Libčevsi zůstala zřícenina zámku, která je momentálně v soukromém vlastnictví a majitel se bude snažit dát ji do původního stavu. Pak se zde nachází kostel, v okolních vesnicích, spadajících pod Libčeves, stojí kapličky. I v nich se nachází spousta zajímavostí. Zmíním se například o kamenných sluncích v Hnojnicích, kam jezdí návštěvníci z celého světa. Je to světová rarita. Vznikla sopečnou činností a při troše fantazie vzniklé útvary vypadají jako slunce.“

Kostel svatého Jana Křtitele je dominanta

Dominantou Libčevse je kostel Stětí svatého Jana Křtitele, ke kterému patří i nedaleká fara. Kostel je jednou z předních památek románského stavitelství u nás. Jeho věž a loď byly postaveny na začátku 13. století. Generální opravy se kostel dočkal na začátku století dvacátého. Přispěl na ni stát a také patron, doktor Maxmilián Lobkowitz. O kostel se stará duchovní Pavel Michal, který má pověření přímo od litoměřického biskupa a má spoustu informací:

„Tajemstvím Libčevse byl asi vodní pramen v tomto vyschlém kraji, kde voda byla vzácná. A ti, co sem přišli při širší přemyslovské kolonizaci, takovou vodu obsadili tvrzí, zřejmě dřevěnou. Postupně potřebovali, možná s rostoucím bohatstvím, větší bezpečí a na výsypce tvrze vybudovali pevnostní věž. Ve 13. století se pokračovalo dál, kdy věž byla doplněna a k ní připojen malý románský kostel. Ve věži byla pro panstvo vytvořena jakási tribuna. Libčeves poměrně často měnila vrchnost, tím pádem byla konzervativní, a tak jediný větší zásah je tady gotický presbytář se žebrovou klenbou, která je starší než Parléřova u Svatého Víta v Praze.

Tento styl kleneb se šířil ze Saska. Kostel je docela zachovalý, snad jen s tím rozdílem, že můj předchůdce Josef Kordík sem přišel jako mladý muž a nejenom že tady organizoval divadlo, ale podnikal i různé zajímavé restaurátorské a tvůrčí zásahy. Jimi se kostel jakoby dostal i do toho 20. století.“

Myslivci a sportovní střelci se nenudí

Jablonců je na severu Čech víc a v Jablonci, který spadá pod obec Libčeves, na jednom z vršků malebného Českého středohoří, stojí střelnice sportovního střeleckého klubu. Je z ní nádherný výhled na České středohoří, na lány polí i na menší a větší kopečky, mezi kterými leží vesničky, a z nich vystupují věžičky kostelíků. Kam až dohlédnete, neuvidíte žádnou průmyslovou stavbu. Zkrátka - ráj to na pohled. A právě na toto místo nás zavedl Vojtěch Lang. Myslivec, který původně neměl se sportovní střelbou nic společného.

„Tady se střílí na asfaltové terče brokovnicemi, a to ve dvou disciplínách. Terčíky jsou o něco málo větší než porcelánové pivní tácky, jen sytě oranžové. Samozřejmě, že je to sport o přesnosti a postřehu.“

Vojtěch Lang je původně myslivec. Na sportovní střelbu se dal potom, když už jednoduše nebylo v lesích a na polích co lovit. „Protože nebyla zvěř, tak aby bylo vyžití, začali jsme dělat střelecké závody. Aby se jenom nesedělo, nechlastalo, vymýšleli jsme různé hry, dělali myslivecká odpoledne a ti, co tu rádi střílejí, založili sportovní střelecký klub,“ dodává Vojtěch Lang. Aby toho ale nebylo málo, jsou na Libčevesku myslivecké spolky dva. Každý má kolem dvou tisíc hektarů honitby a vzájemně spolupracují.

Knihovnická kuchařka maminek

V Libčevsi je z pěti set obyvatel obce aktivním čtenářem každý pátý, a to je v dnešní digitální době dost vzácné. V knihovně se místní scházejí i z jiných důvodů, než je čtení knížek. Třeba proto, aby společně pekli nebo vařili. Samozřejmě i s knihovnicí Vratislavou Ekrtovou.

„Pořádáme různé akce pro děti, pro rodiče, pro maminky, prostě pro lidičky, kteří mají zájem o to nejenom číst, ale třeba i být jen tak spolu. S mateřskou školkou je dobrá spolupráce, kdy přijde paní učitelka se všemi dětmi a my pro ně máme připravený pořad. Pak jsou tu akce, které si vymyslely maminky, kdy se setkáváme a na každé to setkání každá maminka přinese štrúdl nebo něco podobného, vytvořeného z jablíček. Když se někomu nepovede štrúdl, tak to vůbec nevadí, přinese něco jiného. Anebo přijde jenom tak mezi nás, přinese si třeba svůj vlastní recept a z toho my pak na konci roku, ze všech těch akcí, uděláme pomyslnou knihovnickou kuchařku. Každá z maminek ji obdrží na památku.“

I rybáři si tady přijdou na své

Až pojedete po silnici z Lovosic do Mostu, nebo opačně, udělejte si malou zajížďku. Pohled na malebný kostel Stětí svatého Jana Křtitele i na bývalý zámecký pivovar a samotný zámek za to stojí. I když ani jedno už neslouží svému původnímu záměru. A pokud jste rybáři a máte platný rybářský lístek, neváhejte a zajeďte si na zdejší zámecký rybník. Je to místo přímo určené k rekreačnímu rybolovu. Jen kousek od Libčevse jsou Charvatce, kde sídlí zdejší Avion klub, proslulý tím, že při oslavách dne dětí shazuje na děti bonbony a v další blízké obci, v Židovicích, si můžete na statku zajezdit na koni.

Pořad si můžete poslechnout na Českém rozhlasu Sever, v sobotu 18. června v 10.00 hodin.

Eva Bucharová, J. Beneš

Co vás zajímá?

Pojďte s námi na výlet (úvod)
Cyklisty potěší hlavně okraje okresu
Franz Kafka: v Siřemi a okolí se stále prochází
Rozhledny: na krajinu můžete vidět jako ptáci
Žerotín: trosky hradu jsou pořád zajímavé
Peruc je pokladnice plná zajímavostí
Cesta za tajemnem a menhiry

Postupně budeme přidávat další zajímavá témata a tipy!