Jaro je v plném proudu a brzy se přehoupne do léta. Teplé slunečné dny přímo lákají k výletům a aktivitám v přírodě.

Nemusíme za nimi ani jezdit nikam daleko. Krásná a zajímavá místa se dají najít i kousek od nás – jen pár kilometrů od vašeho domu. Okres Louny jich nabízí spoustu.

Řeka Ohře, jejíž pramen a památník si mohou turisté prohlédnout na výletě v Bavorsku (čtěte zde), je nejdůležitějším vodním tokem v okrese Louny a jedním z jeho typických symbolů. Kolem Ohře na Žatecku, Postoloprtsku i Lounsku vedou krásné procházkové trasy. Na takovém víkendovém výletě u řeky v přírodě se dá dělat skoro všechno a vše z toho je zajímavé: sjet řeku na lodi; projít třeba s dětmi a batohem několik kilometrů pěšky po jejím břehu; pozorovat stromy a ptáky; opéct si buřty. Nebo nasadit helmu a projet celou trasu s kamarády na kole. Postavit u řeky stan a užívat kouzelné atmosféry večera a noci v přírodě.

Region Lounska, Žatecka i Podbořanska je ovšem veliký a jeho zajímavosti nejsou vázány jen na Ohři. V Českém středohoří, v kopcích Džbánska, Doupova, ve stezkách mezi lesy, chmelnicemi, ale i ve starobylých městech se dá najít velmi mnoho věcí, lákajících k osobní návštěvě a „záznamu“ na vlastní oči.

Připravili jsme speciál, který nabídne řadu tipů, kam se s rodinou či přáteli vydat. Třeba o víkendu, když nemáte zrovna co dělat, ale zase není tolik času k tomu, abyste museli cestovat někam daleko, jako když jedete na čtrnáctidenní dovolenou. Vždyť pěkné vycházky se zajímavými cíli i zážitky máme všichni doslova za humny.

Goethe, Kafka, tajemství…

Pojďte se podívat na krásný zámek, kde pobýval Goethe. Na statek, kde osm měsíců žil Kafka. Vyšlápněte si s námi na rozhledny, odkud shlédnete do krajiny Lounska, Žatecka i Podbořanska jako ptáci.

Obejměte si tajemné menhiry nebo stěnu v záhadném chrámu bez střechy – prý sálají energii. Ochutnejte jedinečné pivo, které nikde jinde na světě neprodávají, a pak vyjeďte na věž tyčící se nad chmelařskou metropolí.Uvidíte z ní také tu krásnou modrou třpytivou řeku, která pramení někde daleko na západě v Německu a v našem kraji vytvořila mnoho jedinečných míst k vycházkám. Tak tedy pěkné zážitky při čtení i cestování!

Co vás zajímá?

Cyklisty potěší hlavně okraje okresu
Franz Kafka: v Siřemi a okolí se stále prochází
Rozhledny: na krajinu můžete vidět jako ptáci
Žerotín: trosky hradu jsou pořád zajímavé
Peruc je pokladnice plná zajímavostí
Vydejte se za unikátními slunci do Libčevse
Cesta za tajemnem a menhiry

Postupně budeme přidávat další zajímavá témata a tipy!