Spoustu poznání a turisticky zajímavých míst nabízí obec Peruc na Lounsku. Na výletě tam můžete strávit jen pár hodin a třeba i celý den. Nudit se nebudete.

Hlavním lákadlem, známým po celé České republice i v zahraničí, je Oldřichův dub. Jeho stáří se odhaduje na víc než tisíc let a podle pověsti u něj potkal přemyslovský kníže Oldřich prostou dívku Boženu, kterou pojal za manželku. Obrovitý strom má přes 31 metrů a 760 cm v obvodu kmene. Ten je dutý, navíc ho před několika lety vypálil vandal. Dub ale přežil tuto i další pohromy.

Zmíněnou pověst připomíná v Peruci také Boženina studánka. Krásné pseudogotické zastřešené místo je pouhých zhruba 150 metrů na kopci nad památným stromem.

Tímto ale zdaleka výčet pozoruhodností v Peruci nekončí! Jen několik metrů nad studánkou jsou další dvě pamětihodnosti. První je kostel sv. Petra a Pavla, postavený r. 1725 P. P. Columbanim. Ten dominuje svažité návsi. A hned naproti němu je druhá zajímavost a pýcha městyse – trojkřídlý patrový zámek.

Zvenčí vypadá zámek pěkně a hezky doplňuje prostranství návsi. Dovnitř se ale turisté nepodívají. Ani po mnohaleté snaze tamního obecního úřadu a kolotoči vážných zájemců, prodeje a odstupování se uvnitř evidentně nic neděje. Na prohlídky tak můžete zapomenout. Jediná přístupná je během léta pamětní síň předního představitele českého kubismu Emila Filly v jižním křídle. Ten tam ve čtyřicátých a padesátých letech 20. století často pobýval. Pokud jste milovníky umění, můžete si připomenout díla ze sklonku života tohoto významného autora.

Máte–li chození dost (nebo třeba právě prší) a chcete si prohlédnout nějakou klasickou expozici v muzeu, i v tomto případě je Peruc plně k dispozici. V zámecké zahradě je totiž otevřeno Muzeum české vesnice, které bylo vybudováno ze staré barokní sýpky z konce 18. století. Tam se můžete dozvědět opravdu hodně o životě našich předků na českém venkově. K vidění jsou staré zemědělské stroje, různé nářadí, nástroje a předměty, které byly odedávna součástí jejich života. Kromě toho je v místě také připravena expozice loutkového divadélka a historické školní třídy.

Za zmínku zcela jistě stojí i hezky opravená fasáda peruckého obecního úřadu a také mohyla s deskou na upomínku knížete Františka Thuna, někdejšího místodržícího Českého království. Ten je jednou z nejvýznamnějších osobností české a rakouské politiky. Dvakrát byl místodržitelem korunní země Čechy (1889–1896 a 1911–1915), jednou ministerským předsedou rakouské vlády (1898–1899). A proč vlastně obec na Lounsku vzpomíná na Františka Thuna? Byl totiž svého času také hrabětem Děčínska a Perucka.

A když už budete procházet krásnou peruckou přírodou, rozhodně se zastavte také na místě, kde kdysi byly lázně. Dnes tam najdete zastřešenou studánku se soškou uprostřed. Kdo bude mít chuť podívat se na celou oblast pořádně z výšky, může vyhledat Krásnou vyhlídku. Místo přímo vybízí k zastavení, odpočinku a třeba i troše toho rozjímání, jak je i tady na severu Čech vlastně krásně.

Pokud si svou návštěvu městyse Peruc naplánujete na měsíc září, můžete ji sladit s krajskými dožínkami, které se tam už tradičně konají.

Peručtí galeristé Mirek Plazík Blažek a Hermína Viera KopicováMilovníky umění potěší dvě malé galerie


Milovníci umění, především toho současného, budou v Peruci opravdu ve svém živlu. Výstavy tam pořádá ne jedna, ale hned dvě soukromé galerie.

Plastiky, výtvarná i jiná díla pravidelně a už řadu let vystavuje Galerie U Kozorožce. Provozuje ji a vlastní Hermína Viera Kopicová (oba galeristé na snímku). Zavítat tam můžete od Josefa (19. 3.) do Václava (28. 9.) denně od 10 do 18 hodin. Naposledy tam byla na začátku května zahájena expozice plastik a asambláží Jiřiny Hegedüšové s názvem Rezule. Vidět ji můžete až do 18. června.

Do stejného data probíhá výstava i v druhém „domě umění“ – v Galerii U Plazíka. Fotografie aktů tam představuje Petr Žižák. Právě na fotografie se tato galerie specializuje především. Navštívit ji můžete v době výstav o sobotách a nedělích od 10 do 17 s přestávkou od 12 do 13 h. Soukromou galerii vlastní a provozuje, jak už název napovídá, Miroslav Blažek.
Plazík, jak je obecně známý, je uznávaným fotografem, zaníceným patriotem Perucka i celého regionu a příznivcem a podporovatelem všech kulturních událostí.

Co vás zajímá?

Pojďte s námi na výlet (úvod)
Cyklisty potěší hlavně okraje okresu
Franz Kafka: v Siřemi a okolí se stále prochází
Rozhledny: na krajinu můžete vidět jako ptáci
Žerotín: trosky hradu jsou pořád zajímavé
Vydejte se za unikátními slunci do Libčevse
Cesta za tajemnem a menhiry

Postupně budeme přidávat další zajímavá témata a tipy!