Týden s armádou v Žatci skončil. Žatec byl teprve třetím městem v ČR po Benešově a Třebíči kde armáda tento svůj nový projekt uspořádala. V září proběhne také v Litoměřicích.

Pořadatelé byli s průběhem v Žatci spokojeni. Připravili tři dvou až tříhodinové programy, sedm tematických pořadů a devět projekcí filmů, jež resort obrany buď přímo vyrobil, anebo na nich nějak jinak participoval. Vojáci žatecké 4. brigády rychlého nasazení anebo Vojenské policie předvedli deset akčních ukázek ze své současné bojové činnosti, tři ukázky s dobovou výzbrojí a výstrojí pak přichystali členové vojenských historických klubů Mitte-Střed a Za rodinu (za vlast). K vidění bylo pět tematických výstav.

Týden s armádou navštívilo podle údajů vojáků a pořadatelů více než tři tisíce lidí, tedy zhruba každý šestý obyvatel města. „Je jednoznačné, že by se tak rozsáhlá akce nepovedla, kdybychom neměli významnou podporu vedení města a také pracovníků městského divadla a informačního centra radnice. Moc jim děkujeme. Dík za vstřícnost patří také většině ředitelů a učitelů místních mateřských, základních i středních škol, pro jejichž žáky a studenty jsme jednotlivé pořady chystali," říká jeden z hlavních organizátorů Radek Komoráš, pracovník odboru komunikace a propagace Ministerstva obrany ČR. „Ocenění si rozhodně zaslouží i všichni vojáci, kteří se na organizaci podíleli,"dodal.

Nejvíce lidí se zúčastnilo středečního programu v letním kině bylo tam 1500 návštěvníků. „V závěru se mi několik vojáků svěřilo, jak se jim líbil zájem dětí, jejich nadšení pro plnění úloh na stanovištích, odhodlanost překonat lanovou dráhu či vyzkoušet si pár cviků musado a střeleckých trenažérů," sdělil Radek Komoráš.

Jiným milým poznatkem byla masová účast dětí z mateřských škol v soutěži kreslení vojenského tématu. „Přišlo nám 265 obrázků ze šesti mateřinek. Je zřejmé, že k tomu děti inspirovaly učitelky. Porota pak měla těžké dilema. Člověk by nejraději ocenil všechny kresby, nakonec jsme se shodli na 23 tzv. vítězných," doplňuje Radek Komoráš.

Jaroslav Pajer